Att läsa idéhistoriens klassiker - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att läsa idéhistoriens klassiker

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: IL2113
HT 2020
50% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 2 november 2020

Om kursen

Kursen tar sin utgångspunkt i närläsningar av utvalda verk som ingående granskas med hjälp av olika perspektiv och läsarter. Vi rör oss mellan verkens säregna begreppsvärldar och de historiska perioder och intellektuella miljöer inom ramen för vilka de har tagit form och artikulerats. Även genealogiska förankringar och framåtblickande inflytelselinjer lyfts fram, liksom förbindelsen mellan verk och författarskap. Genom en sådan dialektisk analys av relationen mellan texter och deras olika historiska, kulturella och biografiska kontexter tillhandahåller kursen verktyg för att kritiskt reflektera kring begreppsliga strukturer i skärningspunkten mellan historicitet och aktualitet. I detta sammanhang fördjupas också reflektionen kring vad det är som gör ett verk till en "klassiker", hur detta begrepp kan förstås och på vilka sätt det hänger samman med kanonbildning inom humanvetenskaperna i allmänhet och inom idéhistoria i synnerhet. Makt- och genuskritiska perspektiv anläggs. Kursen har stark forskningsanknytning, vilket avspeglar sig i valet av verk.

Höstterminen 2020 utgår vi ifrån Platons Staten.

Viktig tilläggsinformation 2020-03-16 inför höstterminen 2020 mot bakgrund av coronapandemin: om undervisning och examination på campus inte kan genomföras kommer kursen att ges online istället.

För mer information

https://canvas.gu.se/search/...

Visa mer

Kursplan

IL2113

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Avslutade kurser om minst 180 hp på grundnivå, varav minst 90 hp med progression i något huvudområde där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15 hp. Behörig är också den som har motsvarande utländsk utbildning eller som har motsvarande förkunskaper enligt tidigare studieordning. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Kristina Svensson, kristina.svensson@lir.gu.se 031-786 4519

Institution

Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?