Kolloid- och ytkemi - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kolloid- och ytkemi

Avancerad nivå | 15 hp | Kurskod: KEM131
VT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 26 mars 2020 - 7 juni 2020
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska

Om kursen

Kursen behandlar kolloidala system och gränsytor mellan två faser. Kolloider är finpartikulära system med partiklar i storleksområdet en nanometer till en mikrometer oftast dispergerade i en vätska. De är av betydelse för en lång rad praktiska och industriella situationer: läkemedel, papperstillverkning, livsmedel, miljövård och många andra ämnesområden av biologisk karaktär. I kursen lär du dig grundläggande egenskaper hos kolloidala system och ytor. Vidare får du en insikt hur du kan karakterisera sådana system. Bl.a behandlas ytspänning, adsorption, adhesion, monolager, ytaktiva ämnen, flytande kristaller, emulsioner, mikroemulsioner, elektriska dubbelskikt, van der Waalskrafter, kolloidal stabilitet, ljusspridning, elektrofores och andra elektrokinetiska fenomen.

Kursen innefattar fem laborationer: ytspänning, micellbildning, diffusion, kolloidal stabilitet och elektrofores.

För mer information

http://www.cmb.gu.se/Utbildn...

Visa mer

Kursplan

KEM131

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Avslutade och godkända kurser om 120 hp inom det naturvetenskapliga fältet. Inom ramen för kursfordringarna rekommenderas godkända kurser KEM040 fysikalisk kemi (15 hp) och MMGK11 Naturvetarmatematik (15 hp) eller motsvarande kunskaper.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Per Martin Björemark, +46 31 786 9013, per.martin.bjoremark@gu.se

Kursen ges vid

Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Box 462
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 9 C

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?