Dermatokemi och kontaktallergi - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dermatokemi och kontaktallergi

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: KER260 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 4 december 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

Kursen ger deltagarna kunskaper om hur exponering för kemiska ämnen i omgivningen kan orsaka allergiskt eksem. Kursen är unik i Sverige då den är starkt förankrad i den interdisciplinära forskning avseende interaktionen mellan huden och omgivningen som bedrivs och utvecklas vid GU. De lärare som medverkar i kursen utgör ett brett spektrum av experter, allt ifrån kemister till dermatologer. Kursen ger kunskaper inom bl. a. följande områden: sambandet mellan ett ämnes kemiska struktur och dess allergiframkallande förmåga i huden, hudupptag av substanser, aktivering av icke-allergena ämnen, hudens metabolism, immunologiska mekanismer samt detektion av kontaktallergen i komplexa blandningar. Exempel på de områden som kommer att belysas är allergi mot kosmetika, parfymer, limmer, färgämnen och biverkningar från läkemedel. Ökad förståelse av vad som händer då hud exponeras för olika ämnen ger också möjligheter att förbättra transdermal delivery av läkemedel och bättre allergiprevention.

För mer information

http://www.cmb.gu.se/Utbildn...

Visa mer

Kursplan

KER260

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Inom Receptarieprogrammet fordras att de första 142,5 hp eller motsvarande kurser är genomgångna. Om kursen söks som fristående kurs fordras godkända kurser om 120 hp varav minst 60 hp inom ämnet kemi.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Per Martin Björemark, 031-786 9013, per.martin.bjoremark@gu.se

Institution

Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Box 462
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 9 C


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?