Globalisering, urbanisering och ojämlik utveckling - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Globalisering, urbanisering och ojämlik utveckling

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: KGA112 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 4 december 2020 - 17 januari 2021
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska
Kommentar: Kursen är inställd och kommer inte starta ht 2020.
Inställd 2020-04-15

Om kursen

Kursen ersätts av KGA121 Globalisering, urbanisering och ojämlik utveckling från hösten 2020.

Kursen ger fördjupade kunskaper i och förståelse för komplexiteten i relationerna mellan globalisering, utveckling och urbana regioner ur ett Nord-Syd perspektiv. Kursen tar upp frågor såsom: Vad är globalisering och utveckling? Kan man generalisera i Nord-Syd frågor, särskilt gällande urban utveckling? Vad är global urbanism? Vilken roll spelar demokrati, rättigheter och konflikter i urbana utvecklingsprocesser?

En röd tråd som löper genom kursen är processer (på olika skalnivåer) bakom en ojämn utveckling inom städer, mellan städer och i ett urbant - ruralt perspektiv, liksom konsekvenser på människors informella och formella försörjningsstrategier och resursanvändning. Särskild vikt läggs vid  fördjupad förståelse av social, ekonomisk och politisk exkludering i städer, liksom på hur urbana medborgare agerar, på olika skalnivåer, för att öka sina ’rättighet till staden’.

För att nå en djupare förståelse av dessa viktiga aspekter belyser kursen olika teoretiska perspektiv, liksom praktisk tillämpning i form av ett projektgrupparbete. Genderaspekter är i fokus för alla teman under kursens gång.

Läs mer om kulturgeografi på avdelningens hemsida.

Kursen ges på engelska.

Visa mer

Kursplan

KGA112

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Uppfylla fordringarna för kandidatexamen 180 hp i kulturgeografi, geografi eller motsvarande. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Tanja Feltsen, e-post: svl.es@handels.gu.se, telefon: 031-786 1407

Institution

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?