Befolkning, migration och städer - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Befolkning, migration och städer

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: KGG105 | Hållbarhetsfokuserad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 4 december 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

Kursen behandlar städers framväxt, bebyggelseutveckling, stadens struktur och markanvändning. Fokus ligger på människans roll, exempelvis genom att problematisera kategorier såsom genus, klass och etnicitet. Viktiga begrepp är befolkning, rörlighet, globalisering, migration, segregering och urbanisering. Genomgripande för hela delkursen är att den fokuserar på olika skalor, allt från lokala och regionala exempel till nationella och globala tendenser. Delkursen har också en explicit koppling till hållbar utveckling och FN:s Agenda 2030.

Kursen utgörs av föreläsningar, seminarier samt en övningsuppgift. Genom ett övningsmoment förenas de teoretiska kunskaperna med en praktisk verklighet. Föreläsningarna behandlar dels befolkningsgeografi, dels urbangeografi/stadsgeografi. Inom befolkningsgeografi behandlas grundläggande demografi och befolkningsutvecklingsfrågor, migration och migrationsteorier samt aktuella befolkningsfrågor. Inom urbangeografi behandlas städernas historiska utveckling, urbaniseringsprocesser och urbana funktioner samt aktuella urbangeografiska frågor och problematik, inklusive ett fokus på urbaniseringstendenser i det Global Syd.

Kandidatexamen i kulturgeografi

Genom att läsa våra fristående kurser kan du bygga din egen kandidatexamen i kulturgeografi. Exempel på hur du själv kan bygga en kandidatexamen i kulturgeografi:

År 1:

KGG101 Kulturgeografi, grundkurs (30 hp)
KGG210 Kulturgeografi, fortsättningskurs (30 hp)

År 2:

Valbara kurser om 60 hp -Möjlighet till utbytesstudier

 År 3:

Valbara kurser om 30 hp -Möjlighet till utbytesstudier
KGG310 Kulturgeografi, fördjupningskurs 30 hp

Samhällsplanering

Vi erbjuder även en rekommenderad studiegång för dig som vill jobba som samhällsplanerare. Mer information om rekommenderad studiegång för samhällsplanerare.

Arbetsmarknad

Kulturgeografi är ett brett ämne, vilket innebär att studenter efter sin utbildning har olika arbetsroller – alltifrån utredare inom såväl offentlig som privata sektorer till GIS-konsulter, projektledare, samhällsplanerare, handläggare och miljövårdsarbetare. Givetvis är arbetsplatserna lika varierande.

Visa mer

Kursplan

KGG105

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Tanja Feltsen, e-post: svl.es@handels.gu.se, telefon: 031-786 1407

Institution

Institutionen för ekonomi och samhälle
Box 625
40530 Göteborg
Besöksadress: Viktoriagatan 13


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?