Kulturskolepedagog didaktik och praktik 1, inriktning Bild och form - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturskolepedagog didaktik och praktik 1, inriktning Bild och form

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: KSB12 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2019
50% Distans
Period: 2 september 2019 - 19 januari 2020
ANTAL FYSISKA TRÄFFAR: 3 av vilka 2 är obligatoriska.
Stängd GU-15041

Om kursen

Beskrivning

Att kunna organisera lärande inom bild och form är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola. 

Den här utbildningen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med pedagogisk kunskap relevant för kulturskolan. Den vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog. 

KSB12 är ett paket av fristående kurser som innebär en termins halvtidsstudier. Kurspaketet är en del av utbildningen Kulturskolepedagog som är på totalt 90 hp (motsvarande tre terminers helfartsstudier). 

Kurspaketet ges med flera konstnärliga inriktningar, du kan läsa på helfart, halvfart eller plocka enstaka kurser.

Läs mer om vilka inriktningar som finns och om de andra kurserna i utbildningen Kulturskolepedagog 90 hp.

KSB12, 15 hp omfattar kurserna

  • KSDI10 Kulturskolans didaktik 1 – Bild och form  (7,5 hp)
  • KSPR10 Kulturskolans praktik 1 – Bild och form  (7,5 hp)

De två kurserna löper parallellt under hela terminen. Obligatoriska moment och träffar är schemalagda så att studenterna kan vara med på alla, scrolla ned för att se vilka datum som gäller kommande termin.

Utbildningens innehåll

Utbildningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid och vi ställer relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan.  

Du får lära dig att planera och organisera läraktiviteter för barn och unga inom bild och form, med hög konstnärlig kvalitet. Att kunna välja innehåll och form som passar för olika elever och situationer, och att kunna reflektera över varför. Du kommer att få verktyg för undervisning i grupp, med utveckling och progression för deltagare i olika åldrar, och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar. 

Under terminen kommer du också att ha praktik på en kulturskola där du under handledning av verksamma pedagoger är med och planerar, organiserar och leder aktiviteter utifrån din specifika konstnärliga kompetens. Du kommer att ha en handledare på  praktikplatsen och vi kommer under kursens gång ha seminarier där du och de andra studenterna reflekterar kring och delar erfarenheter från praktiken med varandra. 

Göteborgs universitet har ett samarbete med kommuner som gör att vi kan erbjuda praktikplatser hos många kulturskolor inom Västra Götalandsregionen. Om du behöver ha en praktikplats i någon annan region behöver du själv ta ansvar för att tillsammans med universitetet ta fram den. Universitetet kommer också att behöva godkänna den.

Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på praktikplatser. Vissa verksamheter kan också kräva att du visar utdrag ur belastningsregistret. 

Undervisningens upplägg

De två kurserna i paketet löper parallellt under hela terminen, båda på kvartsfart (vilket sammantaget blir halvtids studietakt). 

Praktiken gör du på din praktikplats, övrig undervisning sker till största delen på distans via internet. Den kommer att vara i form av nätbaserade föreläsningar som du kan ta del av när det passar dig samt nätbaserade workshops och seminarier som är schemalagda till dagtid, och som du deltar i på distans. Vi kommer att ha gemensam kursintroduktion och examination. 

Följande datum behöver du kunna vara på plats på universitetet i Göteborg:

  • 13 september, uppstart med introduktion föreläsningar och seminarium. 
  • 10 januari, slutexaminationer. 

Följande datum behöver du boka in examinerande seminarium (du kan välja att delta på distans):

  • 28 oktober, mitterminsexamination. 

Behörighet 

För att vara behörig behöver du ha grundläggande behörighet för högskolestudier samt konstnärlig kompetens motsvarande 90 högskolepoäng.

Om du inte har akademiska poäng men har uppnått motsvarande kunskap på annat sätt, till exempel genom att arbeta med en konstform, kan du bli behörig genom så kallad reell kompetens. Du måste själv ansöka om att få din kompetens prövad, genom att fylla i en blankett på antagning.se när du anmäler dig till kursen. Mer info om hur du gör hittar du på universitetets hemsida.

Om ansökan och arbetsprover

1. Anmäl dig till genom att klicka på knappen Anmäl överst på den här sidan.
Anmälan öppnar: 15 mars 2019 och sista dag för anmälan är 15 april 2019.

2. Ladda upp arbetsprov, personlig motivering och eventuella dokument som styrker pedagogisk erfarenhet i webbtjänsten SlideRoom. Sista dag att ladda upp i SlideRoom är: 22 april 2019. 

Instruktioner för arbetsprovet hittar du på konstnärliga fakultetens hemsida.https://konst.gu.se/utbildning/kulturskoleklivet/instruktioner-for-arbetsprov-bild-o-form

 

 

För mer information

https://konst.gu.se/utbildni...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Minst 90hp konstnärlig utbildning inom bild- och formområdet, eller motsvarande.

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov. Rangordningen av arbetsprovet sker efter samlad bedömning av den sökandes konstnärliga förmåga samt personliga motivation för att gå utbildningen. Förtur ges till sökande som har påbörjat en utbildning i kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet. Dokumenterad pedagogisk erfarenhet är meriterande och måste i så fall styrkas som en del av arbetsprovet. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på https://konst.gu.se/utbildning/kulturskoleklivet

Studievägledning

Fakultet

HDK - Högskolan för design och konsthantverk
Box 131
40530 Göteborg
Besöksadress: Kristinelundsgatan 6 - 8


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?