Barns och ungas rätt till delaktighet i samhälle, kultur och kulturskola - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Barns och ungas rätt till delaktighet i samhälle, kultur och kulturskola

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: KSBU10 | Hållbarhetsrelaterad

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Beskrivning
Det råder brist på kompetenta kulturskolepedagoger i hela landet. Kulturskolor behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola. Den här utbildningen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med pedagogisk kunskap relevant för kulturskolan. Den vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog. Kursen ingår även som en del i kurspaketet Kulturskolepedagog, termin 1 (i samtliga inriktningar). Hela utbildningen Kulturskolepedagog är på totalt 90 hp (motsvarande tre terminers helfartsstudier).

Läs mer om vilka inriktningar som finns och om de andra kurserna i utbildningen Kulturskolepedagog 90 hp.

Utbildningens innehåll
Utbildningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid och vi ställer relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan. Du får kunskap om barns och ungas rättigheter och möjligheter till delaktighet – i samhälle, i demokratiska processer och inom kultur – samt hur vi kan förstå barn och unga som skapande individer. Du får lära dig hur barn och unga förhåller sig till konstnärliga uttrycksformer, lek, medier och konsumtion. Vi kommer också att diskutera normer och föreställningar om ålder med utgångspunkt i ett intersektionellt perspektiv (hur faktorer som ras/etnicitet, kön/genus, funktionsvariationer, religion, klass, ålder påverkar jämställdhet och maktordningar). Du kommer att få utveckla din förmåga att utifrån ett demokratiskt och inkluderande förhållningssätt, och med utgångspunkt i kulturskolans nya nationella uppdrag erbjuda barn och unga undervisning av hög kvalitet i kulturella och konstnärliga uttryckssätt med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar.

Undervisningen upplägg
Kursen ges på kvartsfart under hela terminen. Undervisningen sker till största delen på distans via internet. Den kommer att vara i form av nätbaserade föreläsningar som du kan ta del av när det passar dig samt nätbaserade workshops och seminarier som är schemalagda till dagtid, och som du deltar i på distans. Vi kommer att ha gemensam kursintroduktion och examination.
Följande datum behöver du kunna vara på plats på universitetet i Göteborg:
12 september, uppstart med introduktion föreläsningar och seminarium. 
9  januari, slutexaminationer. 

Följande datum behöver du boka in examinerande seminarium (du kan välja att delta på distans):
29 oktober, mitterminsexamination.

Behörighet
För att vara behörig behöver du ha grundläggande behörighet för högskolestudier samt konstnärlig kompetens motsvarande 90 högskolepoäng. Om du inte har akademiska poäng men har uppnått motsvarande kunskap på annat sätt, till exempel genom att arbeta med en konstform, kan du bli behörig genom så kallad reell kompetens. Du måste själv ansöka om att få din kompetens prövad, genom att fylla i en blankett på antagning.se när du anmäler dig till kursen. universitetets hemsida..

För mer information

http://kultur.gu.se

Visa mer

Kursplan

KSBU10

Studievägledning

Lise-Lotte Gustafsson, 031-786 5321
studievagledning@kultur.gu.se 

Institution

Institutionen för kulturvetenskaper
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?