Kulturskolans didaktik 1 - Bild och form - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturskolans didaktik 1 - Bild och form

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: KSDI10 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2019
25% Distans
Period: 2 september 2019 - 19 januari 2020
ANTAL FYSISKA TRÄFFAR: 3 av vilka 2 är obligatoriska.
Kommentar: Observera att antal obligatoriska träffar justerats mot tidigare utannonserat.
Stängd GU-15033

Om kursen

Beskrivning

Didaktik är konsten att lära ut ett visst ämne. Att kunna välja innehåll och form som passar för olika elever och situationer och att kunna reflektera över varför. Didaktik inom bild och form är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola. 

Den här kursen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med den pedagogiska kunskap som behövs för kulturskolans verksamhet. Den vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog. Kursen ges med flera konstnärliga inriktningar och den ingår även som en del i kurspaketet Kulturskolepedagog, termin 1.

Läs mer om vilka inriktningar som finns och om de andra kurserna i utbildningen Kulturskolepedagog 90 hp.

Utbildningens innehåll

Utbildningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid. 

Under kursen får du lära dig att planera och organisera läraktiviteter för barn och unga inom olika bild- och formrelaterade uttryck. Vadska läraktiviteterna innehålla, hurska du och deltagarna genomföra dem? Du kommer också att öva på att formulera dig kring varfördu gör de val du gör som pedagog. Målet är att du ska utveckla din förmåga att planera och organisera lärandeaktiviteter inom bild och form utifrån barns och ungas olika perspektiv, förutsättningar och erfarenheter. 

Du kommer att få verktyg för undervisning i grupp, med utveckling och progression för deltagare i olika åldrar. Vi kommer att diskutera hållbarhet i lärande i relation till bild- och formrelaterade ämnen utifrån ett normkritiskt perspektiv och vi sätter relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan.    

Undervisningens upplägg

Kursen ges på kvartsfart under hela terminen. Undervisningen sker till största delen på distans via internet. Den kommer att vara i form av nätbaserade föreläsningar som du kan ta del av när det passar dig samt nätbaserade workshops och seminarier som är schemalagda till dagtid, och som du deltar i på distans. Vi kommer att ha gemensam kursintroduktion och examination. 

Följande datum behöver du kunna vara på plats på universitetet i Göteborg:

  • 13 september, uppstart med introduktion föreläsningar och seminarium. 
  • 10 januari, slutexaminationer. 

Följande datum behöver du boka in examinerande seminarium (du kan välja att delta på distans):

  • 28 oktober, mitterminsexamination. 

Behörighet 

För att vara behörig behöver du ha grundläggande behörighet för högskolestudier samt konstnärlig kompetens motsvarande 90 högskolepoäng.

Om du inte har akademiska poäng men har uppnått motsvarande kunskap på annat sätt, till exempel genom att arbeta med en konstform, kan du bli behörig genom så kallad reell kompetens. Du måste själv ansöka om att få din kompetens prövad, genom att fylla i en blankett på antagning.se när du anmäler dig till kursen. Mer info om hur du gör hittar du på universitetets hemsida.

Om ansökan och arbetsprover

1. Anmäl dig till genom att klicka på knappen Anmäl överst på den här sidan.
Anmälan öppnar: 15 mars 2019 och sista dag för anmälan är 15 april 2019.

2. Ladda upp arbetsprov, personlig motivering och eventuella dokument som styrker pedagogisk erfarenhet i webbtjänsten SlideRoom. Sista dag att ladda upp i SlideRoom är: 22 april 2019. 

Instruktioner för arbetsprovet hittar du på konstnärliga fakultetens hemsida. https://konst.gu.se/utbildning/kulturskoleklivet/instruktioner-for-arbetsprov-bild-o-form

 

Visa mer

Kursplan

KSDI10

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Minst 90hp konstnärlig utbildning inom bild- och formområdet, eller motsvarande. 

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov. Rangordningen av arbetsprovet sker efter samlad bedömning av den sökandes konstnärliga förmåga samt personliga motivation för att gå utbildningen. Förtur ges till sökande som har påbörjat en utbildning i kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet. Dokumenterad pedagogisk erfarenhet är meriterande och måste i så fall styrkas som en del av arbetsprovet. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på https://konst.gu.se/utbildning/kulturskoleklivet

Studievägledning

Lena Collin
Kontaktformulär
031 - 786 1107
Kristinelundsgatan 6-8

Kursen ges vid

HDK - Högskolan för design och konsthantverk
Box 131
40530 Göteborg
Besöksadress: Kristinelundsgatan 6 - 8


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?