Kulturskolans didaktik 2 - Musik - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturskolans didaktik 2 - Musik

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: KSDI51 | Hållbarhetsrelaterad

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Didaktik är konsten att lära ut ett visst ämne. Att kunna välja innehåll och undervisningsform som passar för olika elever och situationer och att kunna reflektera över varför.

Att kunna organisera lärande inom musik är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola. 

Den här kursen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med den pedagogiska kunskap som behövs för kulturskolans verksamhet. Den vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog. 

Kursen ingår även som en del i kurspaketet Kulturskolepedagog, termin 2 och den finns med fler konstnärliga inriktningar.

Läs mer om vilka inriktningar som finns och om kurspaketet Kulturskolepedagog 90 hp.

Utbildningens innehåll

Under kursen får du, utifrån din egen konstnärliga kompetens på ditt huvudinstrument, fördjupa ditt didaktiska kunnande och utveckla dina instrumentalmetodiska färdigheter. Med utgångspunkt i metod (hur), innehåll (vad) och syfte (varför) får du lära dig att planera och genomföra läraktiviteter som främjar progression för deltagare i olika åldrar, i samtida uttrycksformer.

Du får metoder för att identifiera och problematisera didaktiska val och verktyg för att analysera läraktiviteter ur ett metakognitivt perspektiv, utifrån relevant forskning om lärande och barns och ungas olika förutsättningar.

Undervisningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag: lärande på frivillig grund och med utgångspunkt i elevernas intressen. Vi kommer att diskutera demokrati, frivillighet, jämlikhet, hållbarhet och barnets perspektiv med fokus på inkludering, tillgänglighet och breddat deltagande.

Undervisningens upplägg

Kursen ges på kvartsfart under hela terminen. Undervisningen sker till största delen på distans via internet. Vissa workshoppar och seminarier är schemalagda men du kan delta på distans. Följande datum behöver du kunna vara på plats på universitetet i Göteborg:

  • 6 februari
  • 5 mars
  • 2 april
  • 7 maj
  • 28 maj

Behörighet

För att vara behörig behöver du ha grundläggande behörighet för högskolestudier samt konstnärlig kompetens motsvarande 90 högskolepoäng.

Om du inte har akademiska poäng men har uppnått motsvarande kunskap på annat sätt, till exempel genom att arbeta som musiker, kan du bli behörig genom så kallad reell kompetens. Du måste själv ansöka om att få din kompetens prövad, genom att fylla i en blankett på antagning.se när du anmäler dig till kursen. Mer info om hur du gör hittar du på universitetets hemsida.

Om ansökan och arbetsprover

1. Anmäl dig genom att klicka på knappen Anmäl överst på den här sidan.
Anmälan öppnar: 16 september 2019 och sista dag för anmälan är 15 oktober 2019.

2. Ladda upp arbetsprov, personlig motivering, CV och eventuella dokument som styrker pedagogisk erfarenhet i webbtjänsten SlideRoom. Sista dag att ladda upp i SlideRoom är: 22 oktober 2019.

Tänk på att det kan ta lång tid att ladda upp filer! SlideRoom stänger vid midnatt och en ansökan är inte giltig utan ett korrekt inskickat arbetsprov.

Instruktioner för arbetsprovet hittar du på Konstnärliga fakultetens hemsida.

Visa mer

Kursplan

KSDI51

Studievägledning

För ytterligare information om kursen innehåll kontakta Camilla Sarner, camilla.sarner@konst.gu.se. Frågor om antagning och administrativa frågor besvaras på frikurs@hsm.gu.se eller av Utbildningsexpeditionen på tel. 031-786 40 20 (mån, tis och tor 10.00-12.30).

Institution

Högskolan för scen och musik
Box 210
40530 Göteborg
Besöksadress: Fågelsången 1


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?