Kulturskolepedagog termin 1, inriktning Film och foto - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturskolepedagog termin 1, inriktning Film och foto

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: KSF11 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2019
100% Distans
Period: 2 september 2019 - 19 januari 2020
ANTAL FYSISKA TRÄFFAR: 3 av vilka 2 är obligatoriska.
Stängd GU-15140

Om kursen

Beskrivning

Att kunna organisera lärande inom film och foto är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola. 

Den här kursen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med den pedagogiska kunskap som behövs för kulturskolans verksamhet. Den ingår i kurspaketet Kulturskolepedagog som är på totalt 90 hp (motsvarande tre terminers helfartsstudier).

KSF11 är ett paket av fristående kurser som innebär en termins heltidsstudier. Kurspaketet är en del av utbildningen Kulturskolepedagog som är på totalt 90 hp (motsvarande tre terminers helfartsstudier).

Kurspaketet ges med flera konstnärliga inriktningar och om du inte vill läsa på helfart kan du istället söka en eller flera av de kurser som ingår i paketet.

Läs mer om vilka inriktningar som finns och om att läsa enstaka kurser.

KSF11, 30 hp omfattar kurserna

KSDI40 Kulturskolans didaktik 1 – Film och foto  (7,5 hp)
KSPR40 Kulturskolans praktik 1 – Film och foto (7,5 hp)
KSPE10 Kulturskolans pedagogik 1, (7,5 hp)
KSBU10 Barns och ungas rätt till delaktighet i samhälle, kultur och kulturskola (7,5 hp)

Utbildningens innehåll

Utbildningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid och vi ställer relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan.Du får lära dig att planera och organisera läraktiviteter för barn och unga inom film och foto, med hög konstnärlig kvalitet. Att kunna välja innehåll och form som passar för olika elever och situationer och att kunna reflektera över varför. Du kommer att få verktyg för undervisning i grupp, med utveckling och progression för deltagare i olika åldrar, och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar. Du får kunskap om kulturskolan, dess uppdrag och bakgrund samt om barns och ungas förhållningssätt till konstnärliga uttrycksformer, lek, medier och konsumtion och hur vi kan förstå barn och unga som skapande individer. Vi kommer att diskutera begrepp, ideal och normer och sätta dem i relation till politiska mål, lagar och förordningar.Under terminen kommer du också att ha praktik på en kulturskola där du under handledning av verksamma pedagoger är med och planerar, organiserar och leder aktiviteter utifrån din specifika konstnärliga kompetens.

Göteborgs universitet har ett samarbete med kommuner som gör att vi kan erbjuda praktikplatser hos många kulturskolor inom Västra Götalandsregionen. Om du behöver ha en praktikplats i någon annan region behöver du själv ta ansvar för att tillsammans med universitetet ta fram den. Universitetet kommer också att behöva godkänna den.

Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på praktikplatser. Vissa verksamheter kan också kräva att du visar utdrag ur belastningsregistret.

Undervisningens upplägg

De fyra kurserna löper parallellt under hela terminen, alla fyra på kvartsfart (vilket sammantaget blir heltids studietakt).

Behörighet

För att vara behörig behöver du ha grundläggande behörighet för högskolestudier samt konstnärlig kompetens motsvarande 90 högskolepoäng.

Om du inte har akademiska poäng men har uppnått motsvarande kunskap på annat sätt, till exempel genom att arbeta med en konstform, kan du bli behörig genom så kallad reell kompetens. Du måste själv ansöka om att få din kompetens prövad, genom att fylla i en blankett på antagning.se när du anmäler dig till kursen. Mer info om hur du gör hittar du på universitetets hemsida.

 

För mer information

http://KSF11

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Minst 90hp konstnärlig utbildning inom film- och fotoområdet, eller motsvarande.

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov. Rangordningen av arbetsprovet sker efter samlad bedömning av den sökandes konstnärliga förmåga samt personliga motivation för att gå utbildningen. Förtur ges till sökande som har påbörjat en utbildning i kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet. Dokumenterad pedagogisk erfarenhet är meriterande och måste i så fall styrkas som en del av arbetsprovet. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på https://konst.gu.se/utbildning/kulturskoleklivet

Studievägledning

Lena Collin
Kontaktformulär
031 - 786 1107
Kristinelundsgatan 6-8

Kursen ges vid

Akademin Valand
Box 132
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 50


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?