Handledarskap i kulturskola - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Handledarskap i kulturskola

Grundnivå | 5 hp | Kurskod: KSHA11 | Hållbarhetsrelaterad
Sommar
25% Distans
Göteborg
Period: 8 juni 2020 - 30 augusti 2020
ANTAL FYSISKA TRÄFFAR: 4 av vilka 4 är obligatoriska.
Kommentar: Kursen är inställd och kommer inte att starta sommaren 2020.
Inställd 2020-03-16

Om kursen

Kursen vänder sig till dig som jobbar inom kulturskola eller högskola med utbildning av kulturskolepedagoger. Utveckla din förmåga att stödja studenters väg till kulturskolepedagog, nya arbetskamraters väg in i kulturskolan och erfarna kollegor vidare i kulturskolan. Kursen är en del av satsningen Kulturskoleklivet.

Förmågan att leda, handleda och vara mentor är en efterfrågad kompetens inom många organisationer. Inom kulturskolan är behovet stort, eftersom verksamheten står inför stora utmaningar med kompetensförsörjning. Det behövs både fler nya medarbetare och nya sätt att ta tillvara och utveckla den kompetens som redan finns i organisationen.

Specifikt för kulturskolans behov och förutsättningar

Nu startar Göteborgs universitet en sommarkurs i handledarskap, särskilt inriktad på kulturskolan. Kursen ger dig verktyg för samtalsteknik, att ge feedback/feedforward, verbal och ickeverbal kommunikation, grupprocesser och konflikthantering. Du kommer att få kunskap om lagar, förordningar och yrkesetiska principer och reflektera över handledarens olika roller i förhållande till student, ny lärare och erfaren kollega.

Målet är att du ska utveckla dina förmågor som handledare, mentor och coach utifrån ett demokratiskt och inkluderande förhållningssätt, och med utgångspunkt i kulturskolans pedagogiska traditioner och nya nationella uppdraget; Att erbjuda barn och unga undervisning av hög kvalitet i kulturella och konstnärliga uttryckssätt och att främja såväl fördjupning som bredd, med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar (prop 2017/18:164).

Kursen vänder sig till

Kursen vänder sig till dig som vill bli lokal pedagogutbildare i kulturskolan eller högskolelärare i kulturskolepedagogutbildning. Du behöver ha minst fem års pedagogisk erfarenhet från kulturskoleverksamhet, samt lärarexamen eller konstnärlig examen eller motsvarande. Du kan läsa mer om hur du ska styrka din yrkeserfarenhet på denna sida. 

Undervisningen är schemalagd 8-9 juni samt 20-21 augusti. Då träffas vi på Göteborgs universitet. Däremellan kommer du att få arbeta med en egen uppgift. Undervisningen sker genom föreläsningar, seminarier och workshops.

En kulturskola på egen grund och Kulturskoleklivet
Denna kurs är en del av satsningen Kulturskoleklivet och ett komplement till den nya utbildningen till kulturskolepedagog (90hp) som startar hösten 2019. Kursen i handledarskap är viktig för en gemensam kunskapsbildning och ökat kunnande om kulturskoleverksamhetens specifika pedagogik, didaktik och praktik, så som det formuleras i den statliga utredningen En kulturskola på egen grund (SOU 2016:69 s 242).

Kursen uppfyller universitetets hållbarhetsmärkning, som utgår från FN:s hållbarhetsarbete och Agenda 2030.

Visa mer

Kursplan

KSHA11

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: 150 hp av en lärarutbildning i musik, dans, teater,bild eller slöjd eller som fullgjort minst 150 hp av konstnärlig utbildning ellermotsvarande och dessutom har minst två års dokumenterad pedagogisk erfarenhet påminst halvtid från kulturskoleverksamhe

Urval: Urvalet grundas på dokumenterade konstnärliga och pedagogiska kunskaper och erfarenheter (CV) och ett personligt brev om varför du vill gå kursen som ska bifogas ansökan. De sökande rangordnas utifrån lärarens samlade bedömning av kunskapsnivån. Ansökan anses ej komplett utan ovan nämnda dokumentation.

Studievägledning

För ytterligare information om kursen innehåll kontakta Helena Wattström, helena.wattstrom@hsm.gu.se. Frågor om antagning och administrativa frågor besvaras på frikurs@hsm.gu.se eller av Utbildningsexpeditionen på tel. 031-786 40 20 (mån,tis och tor 10.00-12.30).

Institution

Högskolan för scen och musik
Box 210
40530 Göteborg
Besöksadress: Fågelsången 1


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?