Kulturskolepedagog termin 1, inriktning Musik - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturskolepedagog termin 1, inriktning Musik

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: KSM11 | Hållbarhetsrelaterad
HT 2019
100% Distans
Period: 2 september 2019 - 19 januari 2020
ANTAL FYSISKA TRÄFFAR: 2 av vilka 2 är obligatoriska.
Stängd GU-13740

Om kursen

Att kunna organisera lärande inom musik är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola. Kursen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med pedagogisk kunskap relevant för kulturskolan. Den vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog.

KSM11 är ett paket av fristående kurser som innebär en termins heltidsstudier. Kurspaketet är en del av utbildningen Kulturskolepedagog som är på totalt 90 hp (motsvarande tre terminers helfartsstudier).
Kurspaketet ges med flera konstnärliga inriktningar och om du inte vill läsa på helfart kan du istället söka en eller flera av de kurser som ingår i paketet.

Läs mer om vilka inriktningar som finns och om att läsa enstaka kurser.

KSM11, 30 hp omfattar kurserna

  • KSDI50 Kulturskolans didaktik 1 - Musik, 7,5 hp
  • KSPR50 Praktik i kulturskola 1 - Musik, 7,5 hp
  • KSPE10 Kulturskolans pedagogik 1, 7,5 hp
  • KSBU10 Barns och ungas rätt till delaktighet i samhälle, kultur och kulturskola, 7,5 hp

De fyra delkurserna löper parallellt, på kvartsfart över hela terminen. Obligatoriska moment och träffar är schemalagda så att studenterna kan vara med på alla, scrolla ned för att se vilka datum som gäller kommande termin.

Utbildningens innehåll

Utbildningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid och vi ställer relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan. Du får lära dig att planera och organisera läraktiviteter för barn och unga inom musik, med hög konstnärlig kvalitet. Att kunna välja innehåll och form som passar för olika elever och situationer och att kunna reflektera över varför. Du kommer att få verktyg för undervisning i grupp, med utveckling och progression för deltagare i olika åldrar, och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar.

Du får kunskap om kulturskolan, dess uppdrag och bakgrund samt om barns och ungas förhållningssätt till konstnärliga uttrycksformer, lek, medier och konsumtion och hur vi kan förstå barn och unga som skapande individer. Vi kommer att diskutera begrepp, ideal och normer och sätta dem i relation till politiska mål, lagar och förordningar.

Under terminen kommer du också att ha praktik på en kulturskola där du under handledning av  verksamma pedagoger är med och planerar, organiserar och leder aktiviteter utifrån din specifika konstnärliga kompetens.

Göteborgs universitet har ett samarbete med kommuner som gör att vi kan erbjuda praktikplatser hos många kulturskolor inom Västra Götalandsregionen. Om du behöver ha en praktikplats i någon annan region behöver du själv ta ansvar för att tillsammans med universitetet ta fram den. Universitetet kommer också att behöva godkänna den.

Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på praktikplatser. Vissa verksamheter kan också kräva att du visar utdrag ur belastningsregistret.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker till största delen på distans i form av nätbaserade föreläsningar som du kan ta del av när det passar dig samt nätbaserade workshops och seminarier som är schemalagda till dagtid, och som du deltar i på distans. Vi kommer att ha gemensam kursintroduktion och examination.

Följande datum behöver du kunna vara på plats på Göteborgs universitet:

  • 12-13 september, uppstart med introduktion föreläsningar och seminarium.
  • 9-10 januari, slutexaminationer.

Följande datum behöver du boka in för examinerande seminarium (du kan välja att delta på distans):

  • 28-29 oktober, mitterminsexamination.

Behörighet

För att vara behörig behöver du ha grundläggande behörighet för högskolestudier samt konstnärlig kompetens motsvarande 90 högskolepoäng. Om du inte har akademiska poäng men har uppnått motsvarande kunskap på annat sätt, till exempel genom att arbeta som musiker, kan du bli behörig genom så kallad reell kompetens. Du måste själv ansöka om att få din kompetens prövad, genom att fylla i en blankett på antagning.se när du anmäler dig till kursen. Mer info om hur du gör hittar du på universitetets hemsida.

Ansökan och arbetsprover

1. Anmäl dig till genom att klicka på knappen Anmäl överst på den här sidan.
Anmälan öppnar: 15 mars 2019 och sista dag för anmälan är 15 april 2019.
2. Ladda upp arbetsprov, personlig motivering och eventuella dokument som styrker pedagogisk erfarenhet i webbtjänsten SlideRoom. Sista dag att ladda upp i SlideRoom är: 22 april 2019. Instruktioner för arbetsprovet hittar du på konstnärliga fakultetens hemsida.

För mer information

https://konst.gu.se/utbildni...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: 90 hp konstnärlig inom musikområdet utbildning på grund- och fortsättningsnivå eller motsvarande.

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov. Rangordningen av arbetsprovet sker efter samlad bedömning av den sökandes konstnärliga förmåga samt personliga motivation för att gå utbildningen. Förtur ges till sökande som har påbörjat en utbildning i kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet. Dokumenterad pedagogisk erfarenhet är meriterande och måste i så fall styrkas som en del av arbetsprovet. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på https://konst.gu.se/utbildning/kulturskoleklivet

Studievägledning

För ytterligare information om kursen innehåll kontakta Camilla Sarner, camilla.sarner@konst.gu.se. Frågor om antagning och administrativa frågor besvaras på frikurs@hsm.gu.se eller av Utbildningsexpeditionen på tel. 031-786 40 20 (mån,tis och tor 10.00-12.30).

Fakultet

Högskolan för scen och musik
Box 210
40530 Göteborg
Besöksadress: Fågelsången 1


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?