Kulturskolepedagog termin 2, inriktning Musik - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturskolepedagog termin 2, inriktning Musik

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: KSM21

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Att kunna organisera lärande inom musik är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola. Den här kursen vänder sig till dig som har den konstnärliga kompetensen och vill bygga på med pedagogisk kunskap relevant för kulturskolan. Den vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog. KSM21 ingår i utbildningen Kulturskolepedagog, 90 hp (motsvarande tre terminers helfartsstudier). Det går bra att starta med Kulturskolepedagog termin 2 även om du inte läst termin 1. Kurspaketet finns med fler konstnärliga inriktningar och om du inte vill läsa på helfart kan du istället söka en eller flera av de kurser som ingår i paketet. Läs mer om vilka inriktningar som finns och om att läsa enstaka kurser.

KSM21, 30 hp omfattar kurserna
KSDI51 Kulturskolans didaktik 2, inriktning Musik, 7,5 hp
KSDI72 Kulturskolans didaktik 3, tvärkonstnärlig samverkan i projektform, 7,5 hp
KSPR72 Kulturskolans praktik 2, inriktning Musik, 7,5 hp
KSPE20 Kulturskolans pedagogik 2, 7,5 hp

Utbildningens innehåll
Utbildningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid och vi ställer relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan. Under kursen får du både bredda och fördjupa ditt didaktiska kunnande och lära dig mer om specialpedagogik för kulturskola och utveckla din förmåga att erbjuda läraktiviteter av hög kvalitet med utgångspunkt i vars och ens förutsättningar. Vi kommer att jobba med tvärkonstnärliga projekt och du får planera och organisera tvärkonstnärliga läraktiviteter samt bredda din egen konstnärliga uttrycksform i relation till andra uttrycksformer. Du får också fördjupa ditt didaktiska kunnande utifrån din egen konstnärliga kompetens på ditt huvudinstrument, och utveckla dina instrumentalmetodiska färdigheter. Under terminen kommer du även ha praktik på en kulturskola där du under handledning av  verksamma pedagoger är med och planerar, organiserar och leder aktiviteter utifrån din specifika konstnärliga kompetens. Göteborgs universitet har samarbete med kommuner som gör att vi kan erbjuda praktikplatser hos många kulturskolor inom Västra Götalandsregionen. Behöver du en praktikplats i någon annan region ansvarar du själv för att tillsammans med universitetet ta fram den. Universitetet behöver även godkänna den. Särskilda krav på klädsel kan förekomma på praktikplatser och vissa verksamheter kan kräva utdrag ur belastningsregistret.

Undervisningens upplägg
De fyra kurserna löper parallellt under hela terminen, alla på kvartsfart. Praktiken gör du på en kulturskola, övrig undervisning sker till största delen på distans. Följande datum behöver du vara på universitetet i Göteborg:
6-7 februari, 5- 6 mars, 2-3 april, 7-8 maj, 28-29 maj

Behörighet och arbetsprover
Du behöver ha grundläggande behörighet för högskolestudier samt konstnärlig kompetens motsvarande 90 högskolepoäng. Om du inte har akademiska poäng men har uppnått motsvarande kunskap på annat sätt, till exempel genom att arbeta som musiker, kan du bli behörig genom så kallad reell kompetens. Du måste ansöka om att få din kompetens prövad, genom att fylla i en blankett på antagning.se när du anmäler dig till kursen. Mer info om hur du gör hittar du på universitetets hemsida.
Instruktioner för arbetsprovet hittar du på konstnärliga fakultetens hemsida.

Visa mer

Studievägledning

För ytterligare information om kursen innehåll kontakta Camilla Sarner, camilla.sarner@konst.gu.se. Frågor om antagning och administrativa frågor besvaras på frikurs@hsm.gu.se eller av Utbildningsexpeditionen på tel. 031-786 40 20 (mån, tis och tor 10.00-12.30).

Institution

Högskolan för scen och musik
Box 210
40530 Göteborg
Besöksadress: Fågelsången 1

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?