Praktik i kulturskola 1 - Bild och form - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Praktik i kulturskola 1 - Bild och form

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: KSPR10 | Hållbarhetsrelaterad

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kunniga pedagoger i bild och form är efterfrågade hos många av landets kulturskolor. Den här kursen vänder sig särskilt till dig som är aktiv inom ett bild-  och formrelaterat konstnärligt uttryck och som vill arbeta inom kulturskolan. Ta chansen att utvecklas som konstnär i mötet med barn och unga och möjligheten att ge vidare det du är intresserad av till andra. Kursen är en del av kurspaketet Kulturskolepedagog 90 hp och ingår i satsningen Kulturskoleklivet.

Beskrivning

Att kunna organisera lärande inom bild och form är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola. 

Under kursen gör du praktik inom musik i en kulturskola. Du kommer att följa en eller flera verksamma pedagoger och ta del av det vardagliga arbetet på kulturskolan. Du är också med och planerar, organiserar och leder aktiviteter utifrån din specifika konstnärliga kompetens. Du kommer att och träna dig att leda lärande med barn och unga i grupp och får på så sätt utveckla dina didaktiska kunskaper (konsten att lära ut ett ämne) och dina kommunikativa förmågor. 

På praktikplatsen kommer du att ha en handledare. I kursen ingår även campusförlagda seminarier där du och de andra studenterna reflekterar kring och delar era erfarenheter med varandra. 

Vi kommer att diskutera hållbarhet i lärande kring bild och form och du kommer att få utveckla din förmåga att utifrån ett demokratiskt och inkluderande förhållningssätt, och med utgångspunkt i kulturskolans nya nationella uppdrag erbjuda barn och unga lärandeaktiviteter av hög kvalitet i kulturella och konstnärliga uttryckssätt och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar.

Den här kursen är en del av satsningen Kulturskoleklivet. Den ingår i kurspaketet Kulturskolepedagog termin 1 och kan inte läsas separat. Läs mer om kurspaketet och om andra inriktningar nedan.

För vem?

Den här kursen vänder sig särskilt till dig som har en konstnärlig kompetens inom något bild- och formrelaterat område och som vill börja arbeta inom kulturskolan. Vi välkomnar sökanden som är aktiva inom nya konstformer som inte sedan tidigare finns på kulturskolan. Kursen vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog.  

Kursens upplägg

Kursen ges på kvartsfart och undervisningen är till största delen förlagd till din praktikplats, det vill säga en kulturskola. Det ingår även ett antal nätbaserade seminarier samt ett tre obligatoriska träffar på Konstnärliga fakulteten i Göteborg. Vi kommer att ha gemensam kursintroduktion och examination. 

Följande datum behöver du kunna vara på plats på universitetet i Göteborg:

  • 13 september, uppstart med introduktion föreläsningar och seminarium. 
  • 10 januari, slutexaminationer.

Följande datum och tid behöver du boka in examinerande seminarium:

  • 28 oktober 2019, kl. 9-12

Göteborgs universitet har ett samarbete med kommuner som gör att vi kan erbjuda praktikplatser hos många kulturskolor inom Västra Götalandsregionen. Om du behöver ha en praktikplats i någon annan region behöver du själv ta ansvar för att tillsammans med universitetet ta fram den. Universitetet kommer också att behöva godkänna den. 

Fler inriktningar och mer om kurspaketet Kulturskolepedagog

Kursen Kulturskoledidaktik 1 (7,5 hp) ges hösten 2019 med inriktningarna:

  • Bild och form
  • Film och foto
  • Musik

Hösten 2020 ges den med inriktningarna:

  • Dans
  • Teater

Kursen ingår i kurspaketet Kulturskolepedagog termin 1, och kan endast sökas som en del av paketet. Läs mer om kurspaketet och de olika inriktningarna på Konstnärliga fakultetens hemsida. 
https://konst.gu.se/utbildning/kulturskoleklivet

Kursansvarig

Kursansvarig: Camilla Johansson Bäcklund, universitetsadjunkt i bild och slöjd, HDK camilla.johansson@hdk.gu.se

Kursplan

KSRP10 Kulturskolans praktik 1, inriktning Bild och form (LÄNK PDF)

Litteraturlista och schema

Inför kursstart publiceras information som litteraturlista, schema och välkomstbrev på Konstnärliga fakultetens sidor på Göteborgs universitets lärplattform, GUL.

Till GUL
https://gul.gu.se/public/courseId/38096/findPublicEvents.do 

Ansök till kursen

Du kan inte ansöka till den här kursen separat. Den ingår som en del av kurspaketet Kulturskolepedagog termin 1. Se mer information om kurspaketet på universitetets hemsida https://konst.gu.se/utbildning/kulturskoleklivet

Mer information och kontakt

Mer information om Konstnärliga fakulteten på www.konst.gu.se

Kontakta kursansvarig lärare om du har frågor om kursens innehåll.

Om du har frågor om hur du ska planera dina studier, om att studera med funktionsvariationer eller andra frågor om att studera på Göteborgs universitet, kontakta studievägledare https://hdk.gu.se/utbildning/studera-pa-hdk/studievagledning

Om du har frågor om din anmälan, ansökningsprov eller annat som rör antagningen kontakta hdkadmission@hdk.gu.se. 

För mer information

https://konst.gu.se/utbildni...

Visa mer

Kursplan

KSPR10

Studievägledning

Lena Collin
Kontaktformulär
031 - 786 1107
Kristinelundsgatan 6-8

Kursen ges vid

HDK - Högskolan för design och konsthantverk
Box 131
40530 Göteborg
Besöksadress: Kristinelundsgatan 6 - 8


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?