Kulturskolepedagog, didaktik och praktik 2, tvärkonstnärlig samverkan - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturskolepedagog, didaktik och praktik 2, tvärkonstnärlig samverkan

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: KST72 | Hållbarhetsrelaterad
VT 2020
50% Distans
Period: 20 januari 2020 - 7 juni 2020
ANTAL FYSISKA TRÄFFAR: 5 av vilka 5 är obligatoriska.
Kommentar: Träffar: 6-7 februari, 5- 6 mars, 2-3 april, 7-8 maj, 28-29 maj
Stängd GU-25041

Om kursen

Att kunna organisera lärande utifrån ett tvärkonstnärligt perspektiv är en efterfrågad kompetens hos många av landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola. Den här utbildningen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med pedagogisk kunskap relevant för kulturskolan. Den vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog. KST72 ingår även som en del av kurspaketet Kulturskolepedagog, termin 2 och är gemensam för alla utbildningens inriktningar, inklusive Dans och Scenkonst med inriktning teater. Du kan också söka om du har kompetens inom något annat konstnärligt uttryck som är relevant för kulturskolan, till exempel Berättande, Författarskap eller Litterär gestaltning. Läs mer om utbildningen Kulturskolepedagog 90 hp.

KST72, 15 hp omfattar kurserna: KSDI72 Kulturskolans didaktik 3, tvärkonstnärlig samverkan i projektform (7,5 hp), KSPR72 Kulturskolans praktik 2 (7,5 hp)

Utbildningens innehåll

På KSPR72 läser du tillsammans med studenter från olika konstnärliga inriktningar. Du får lära dig att planera och organisera tvärkonstnärliga läraktiviteter och projekt för barn och unga samt bredda din egen konstnärliga uttrycksform i relation till andra uttrycksformer. Du kommer att få ta fram en projektplan för ett sådant projekt, utifrån ditt eget konstnärliga uttryck. Du får metoder för att dokumentera och utvärdera tvärkonstnärligt ledarskap och verktyg för att utveckla och analysera tvärkonstnärliga läraktiviteter utifrån relevant forskning om lärande och barns och ungas olika förutsättningar. Utbildningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid.Under terminen kommer du också att ha praktik på en kulturskola där du under handledning av verksamma pedagoger är med och planerar, organiserar och leder aktiviteter utifrån din specifika konstnärliga kompetens. Du kommer att ha en handledare på  praktikplatsen och vi kommer under kursens gång ha seminarier där du och de andra studenterna reflekterar kring och delar erfarenheter från praktiken med varandra. Göteborgs universitet har ett samarbete med kommuner som gör att vi kan erbjuda praktikplatser hos många kulturskolor inom Västra Götalandsregionen. Om du behöver ha en praktikplats i någon annan region behöver du själv ta ansvar för att tillsammans med universitetet ta fram den. Universitetet kommer också att behöva godkänna den. Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på praktikplatser. Vissa verksamheter kan också kräva att du visar utdrag ur belastningsregistret.

Undervisningens upplägg

De två kurserna i paketet löper parallellt under hela terminen, båda på kvartsfart (vilket sammantaget blir halvtids studietakt). Praktiken gör du på din praktikplats, övrig undervisning sker till största delen på distans via internet. Vissa workshoppar och seminarier är schemalagda men du kan delta på distans. Följande datum behöver du kunna vara på plats på universitetet i Göteborg: 7 februari, 6 mars, 3 april, 8 maj och 29 maj 2020.

 

För mer information

https://konst.gu.se/utbildni...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Minst 90 hp konstnärlig utbildning inom ett konstnärligt området, eller motsvarande.

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov. Rangordningen av arbetsprovet sker efter samlad bedömning av den sökandes konstnärliga förmåga samt personliga motivation för att gå utbildningen. Förtur (obs ej platsgaranti) ges till sökande som har påbörjat en utbildning i kulturskolepedagogik vid Göteborgs universitet. Dokumenterad pedagogisk erfarenhet är meriterande och måste i så fall styrkas som en del av arbetsprovet. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på https://konst.gu.se/utbildning/kulturskoleklivet

Studievägledning

Institution

HDK-Valand - Högskolan för konst och design
Box 131
40530 Göteborg
Besöksadress: Kristinelundsgatan 6-8

Telefon: 031-786 10 00


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?