Det maritima kulturarvet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Det maritima kulturarvet

Avancerad nivå | 15 hp | Kurskod: KUA190 | Hållbarhetsrelaterad

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Med betoning på 18-1900-talen studeras skilda maritima verksamheter och hur dessa kan förstås inom ramen för en bredare bebyggelsehistorik och framväxten av industrisamhället. Inriktningen är de nordiska farvattnen och kursinnehållet omfattar vid sidan av tekniska och ekonomiska processer och system, även objekt som kan vara såväl markbundna anläggningar - t.ex. hamnar och varv - som farkoster av skilda slag. Inom kursen finns också möjlighet för den enskilda studenten att fördjupa sig mot fritidsbåtar avseende t.ex. enskilda objekt eller konstruktörer, eller som en samhällsföreteelse med bäring mot efterkrigstidens ökade betoning av fritidslivet. Vidare ges möjlighet till individuell fördjupning riktat mot problem kring kulturhistorisk dokumentation av farkoster, materialrelaterade problem samt metoder för vård, underhåll och restaurering. Genom ett kulturvårdande perspektiv riktas uppmärksamhet mot dels hur samhället definierar anläggningar och objekt med maritim inriktning som kulturarv, dels den därmed sammanhängande förmågan att vidmakthålla och vidareutveckla ett sådant kulturarv. Vid sidan av litteraturstudier och förläsningar, är studiebesök och fortlöpande seminarier kring studenternas individuella arbeten, viktiga moment för inhämtning av kursstoffet.
Kursen kan komma att ges på engelska. MInst fem studenter krävs för att kursen ska ges.

För mer information

http://www.conservation.gu.se

Visa mer

Kursplan

KUA190

Studievägledning

 031-786 4701, svl@conservation.gu.se

Institution

Institutionen för kulturvård
Box 130
40530 Göteborg
Besöksadress: Guldhedsgatan 5a


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?