Barns språk och kommunikation 4 för förskollärare - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Barns språk och kommunikation 4 för förskollärare

Avancerad nivå | 15 hp | Kurskod: LÖFA01 | Hållbarhetsrelaterad

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Denna kurs är en påbyggnad på förskollärarprogrammets tidigare kurser inom det förskolpedagogiska området barns språk och kommunikation och vänder sig till dig som har kunskaper på grundnivå och vill fördjupa din förståelse inom området. I kursen behandlas teoretiska perspektiv och forskningsstudier i fyra teman: flerspråkighet, språk och inkludering, litteratur och barns tidiga litteracitet.

Teorierna och forskningsresultaten tillämpar vi i diskussioner om barns möjligheter till ett lekfullt lärande i en förskole/ förskoleklasspraktik som präglas av kulturell mångfald genom ökad flerspråkighet och digitalisering. Vi uppmärksammar även en förskollärares behov av kunskap, färdighet och förmåga att observera, dokumentera och analysera dels barns kulturella och språkliga handlingar, dels förskolans/ förskoleklassens analoga och digitala textmiljöer.

Förskollärarens kunskaper, färdigheter och förmågor diskuterar och problematiserar vi i relation till ansvaret att systematiskt kvalitetsutveckla en förskoleverksamhet som främjar alla barns rätt att utveckla sina många språkliga och kommunikativa uttryckssätt samt sitt läs- och skriftspråkande i sociala och meningsfulla sammanhang. I fältstudier och workshops prövar vi tillsammans bland annat ett observationsschema, att genomföra bilderboksanalys och boksamtal, att identifiera barns skriftspråksutveckling och utveckla skriftspråksstimulerande lekmiljöer, samt prövar ett kritiskt text- och språkarbete med digitalt verktyg.

Kursen består av varierande arbetsformer som innefattar egna studier, föreläsningar, seminarier, workshops och fyra fältstudier i förskolemiljöer.

Studenten förväntas att i hög grad ta ett självständigt ansvar för sitt eget lärande och bidra till undervisningen med olika presentationer och diskussioner både vid seminarier och på digital lärplattform.

Campusförlagd undervisning torsdag eftermiddag.

Visa mer

Kursplan

LÖFA01

Studievägledning

Karin Wester, karin.wester@gu.se. Tel: 031 - 786 2053. Besöksadress: Läroverksgatan 15

Institution

Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande
Box 300
40530 Göteborg
Besöksadress: Läroverksgatan 15


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?