Slöjd för lärare åk 7-9, ingår i lärarlyftet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Slöjd för lärare åk 7-9, ingår i lärarlyftet

Grundnivå | 45 hp | Kurskod: LLSL45
HT 2020
50% Distans
Period: 27 augusti 2020 - 16 januari 2022
Stängd GU-00054

Om kursen

Den här kursen ges inom ramen för Lärarlyftet och ger dig möjlighet att utveckla din lärarkompetens inom ämnet slöjd. Den vänder sig till dig som redan har en lärarexamen, men inte i slöjd för åk 7–9. Du ska vara anställd som lärare och ha arbetsgivarens godkännande. Kursen har två huvudsakliga inriktningar: att utveckla kompetens på området för slöjdämnets material, redskap och hantverkstekniker, samt att utveckla deltagarnas ämnesdidaktiska kompetens. Studier om och i olika hantverkstekniker har ett stort utrymme i kursen och genomförs parallellt med ämnesdidaktiska inslag, som lägger fokus på att planera, organisera, leda och följa upp undervisning i grundskolans slöjdämne.

Det övergripande målet för samtliga kurser inom Lärarlyftet vid Göteborgs universitet är att du som kursdeltagare ska vidareutveckla din lärarkompetens. Utifrån din lärarerfarenhet, och med din undervisningsvardag kompletterar du dina ämnesteoretiska och ämnesdidaktiska kunskaper genom dina studier, liksom din förmåga att planera, genomföra och utvärdera undervisning i ämnet. 

Efter att du genomfört kursen med godkänt resultat uppfyller du kraven för utökad behörighet i slöjd och kan ansöka om lärarlegitimation för undervisning i grundskolans slöjdämne åk 1-9. Oavsett om du har läst med inriktning mot textilslöjd eller trä- och metallslöjd utfärdar Skolverket legitimation i slöjd.

Kursen ges på 50% fart över 3 terminer. I kursen ingår 3 obligatoriska campusförlagda tvådagarsträffar per termin. Datum för träffarna hösten 2020 är  27-28/8, 15-16/10 och 17-18/12.

Möjlighet till validering

I enlighet med Skolverkets direktiv erbjuds kursdeltagarna få sina befintliga kunskaper och färdigheter validerade i relation till målen för lärarlyftskursen. Den som efter validering bedömts redan uppfylla delar av kursmålen behöver därefter inte delta i de kursmomenten. En validering innebär att en kartläggning av den sökandes kunskaper och färdigheter/kompetens genomförs. Den sökande får därefter besked om vilka delar av kursmålen man bedömts redan uppfylla. 

Valideringen kan genomföras utifrån en kombination av olika typer av underlag, exempelvis kursintyg, praktiska eller teoretiska prov, specifika uppgifter och intervju. En validering påverkar inte längden på den validerades studier i lärarlyftskursen, kursen pågår 3 terminer för alla. Däremot får den som validerats en lägre studietakt under kurstiden genom att man befrias från vissa moment. En validering är frivillig, den görs efter ansökan från den som antagits till kursen. Ett formulär för ansökan om validering kommer att finns tillgängligt i samband med att besked om antagning till kursen lämnas.

Slöjdkursen har två huvudsakliga innehållsområden: 1. Slöjdämnets material, redskap och hantverkstekniker, 2. Ämnesdidaktik 

Den som antagits till kursen och som anser sig redan ha kompetens på hela eller delar av det ena eller bägge innehållsområdena kan ansöka om validering. Det spelar ingen roll hur kunskaperna har förvärvats, det är den reella kompetensen som valideras. Den som vill ansöka om validering ska inte göra något i samband med ansökan till kursen – anmäl dig till kursen på vanligt vis via ”antagning.se”. När ansökningstiden gått ut granskas ansökningarna utifrån behörighetskraven, därefter skickas antagningsbesked ut till dem som antagits. När vi får besked om vilka som antagits kommer vi att informera om möjligheten att ansöka om validering. Valideringsprocessen kommer att inledas innan kursstarten i form av att ansökningsformulär skickas ut. Men valideringen kommer inte att vara slutförd innan kursstart.

Blankett för huvudmannens godkännande hittar du här

För mer information

https://lararlyftet.gu.se/

Visa mer

Kursplan

LLSL45

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Behörig till kursen är, i enlighet med reglerna för Lärarlyftet, student som uppfyller följande kriterier:

  • har en behörighetsgivande lärarexamen utan att vara ämnesbehörig i slöjd för åk 7-9
  • är anställd hos en huvudman eller hos entreprenör som utför uppgifter inom sådan verksamhet som avses i 2§ förordningen (2007:222) om statsbidrag för fortbildning av lärare
  • har en arbetsgivare som godkänt deltagandet. 

Urval: Lottning

Studievägledning

Generell studievägledning kring lärarutbildning och Lärarlyftet: stvl.lararutb@gu.se 

Studievägledning kring kursen och ämnet Slöjd: studievagledning@hdk-valand.gu.se 

 

 

Institution

HDK-Valand - Högskolan för konst och design
Box 131
40530 Göteborg
Besöksadress: Kristinelundsgatan 6-8

Telefon: 031-786 10 00

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?