Varför läsa litteratur? Om skönlitteratur som kunskapsform - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Varför läsa litteratur? Om skönlitteratur som kunskapsform

Grundnivå | 5 hp | Kurskod: LV0010

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Varför läsa litteratur? Om skönlitteratur som kunskapsform (5 hp) utgår ifrån skolverksamhetens utmaningar och vi tar del av aktuell forskning inom det didaktiska området. Undervisningen ligger på sena eftermiddagar eller kvällar och är spridd över terminen.

Kursen tar avstamp i frågan om skönlitteraturens legitimering: varför ska vi läsa litteratur? Vi diskuterar på vilka sätt man kan motivera bokläsning och vad som utmärker denna kunskapsform. Vi träffas ett antal gånger i seminarieform då vi inventerar era egna erfarenheter, diskuterar litteraturen och undersöker nya modeller för litteraturundervisning som prövas och utvärderas. Examinationen kommer att bestå av en rapport där du reflekterar över kursens innehåll i diskussioner, kurslitteratur och din erfarenhet från den egna undervisningen.

Kursen startar höstterminen 2019 på Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion och är den första fempoängskursen i ett 15 hp fortbildningspaket som riktar sig till yrkesverksamma svensklärare på gymnasiet och högstadiet. Det kommer härefter att bli möjligt att terminsvis samla ihop högskolepoäng genom att läsa på kvällstid. Dessa kurser kommer att utgå från er skolverksamhet. Vi läser aktuell forskning och prövar olika metodmodeller för att ge er möjlighet att utveckla undervisningen i litteratur.

Den första kursen heter Varför läsa litteratur? Om skönlitteratur som kunskapsform (5 hp). Därefter ger vi fler kompetensutvecklingskurser, nästa handlar om Litteratursamtal och litteratururval och planeras att starta vårterminen 2020.

För mer information

https://canvas.gu.se/search/...

Visa mer

Kursplan

LV0010

Studievägledning

Camilla Brudin Borg
Kontaktformulär
Renströmsgatan 6

Kristina Svensson
Kontaktformulär
031 - 786 4519
Renströmsgatan 6

Maria Janmark
Kontaktformulär
031 - 786 6506
Renströmsgatan 6

Camilla Alvhage
Kontaktformulär
031 - 786 4580
Renströmsgatan 6

Institution

Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?