Litteratur och intersektionalitet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Litteratur och intersektionalitet

Grundnivå | 15 hp | Kurskod: LV1160
HT 2020
50% Kväll
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

I kursen får du fördjupa dig i skönlitteratur med hjälp av det aktuella teoretiska perspektivet intersektionalitet och med hjälp av detta kommer vi att fokusera på hur olika maktordningar såsom klass, kön, rasifiering, sexualitet och ålder skapar och påverkar varandra. Vi kommer att läsa litteratur från så olika tider och rum som den Mesopotamiska antiken det Heiantidens Kyoto och dagens Göteborg vilka konsekvent behandlas med ett intersektionella perspektiv.

Kursen ges på halvfart, kvällstid vilket innebär en träff men du får räkna med ca 20 timmars studier i veckan. En stor del av dessa går åt till att läsa och tänka kring skönlitteraturen, att sätta sig in i facklitteratur och att skriva egna texter – framförallt akademiska men även konstnärliga. Kursen är indelad i tre delar: en inledande del där fokus ligger på litteratur från den omedelbara samtiden som vi samtalar om under tre seminarier och i sällskap med ett par av dess författare. Därefter studerar vi den äldre litteraturen under sammanlagt sex föreläsningar, seminarier och lektioner, vilket utmynnar i den första skriftliga examinationen i form av en hemtentamen. Under kursens sista del läses 1800- och 1900-talens rika utbud av litterära texter under ytterligare sex pass, vilka likaså examineras i en avslutande hemtentamen. Parallellt med det historiska upplägget får du ta del av teoretiska och metodologiska intersektionella perspektiv på litteratur. Under kursens gång kommer du på så vis att tillgodogöra dig, inte endast kunskap om de historiska epokerna och litteraturens plats i dem, utan också att träna dig i användandet av litteraturvetenskapliga och intersektionella begrepp, teorier och metoder för analys. Kursens ambition är att anlägga ett kanonkritiskt såväl som kanonkreativt perspektiv i det att den söker röra sig bortom den traditionellt vita och västerländska litteraturen.

Viktig tilläggsinformation 2020-03-16 inför höstterminen 2020 mot bakgrund av coronapandemin: om undervisning och examination på campus inte kan genomföras kommer kursen att ges online istället.

För mer information

https://canvas.gu.se/search/...

Visa mer

Kursplan

LV1160

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Camilla Brudin Borg
Kontaktformulär
Renströmsgatan 6

Kristina Svensson
Kontaktformulär
031 - 786 4519
Renströmsgatan 6

Maria Janmark
Kontaktformulär
031 - 786 6506
Renströmsgatan 6

Camilla Alvhage
Kontaktformulär
031 - 786 4580
Renströmsgatan 6

Institution

Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?