Ekokritisk fördjupningskurs: Det goda livet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ekokritisk fördjupningskurs: Det goda livet

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: LV2162 | Hållbarhetsfokuserad
HT 2019
50% Dag
Göteborg
Period: 5 november 2019 - 19 januari 2020

Om kursen

Kursen handlar om det utopiska berättandet om "det goda livet" – om alternativa sätt att organisera livet, ibland under uttalat miljömässiga ledstjärnor, ibland med andra fokus såsom estetiska eller sociala.

Ett vanligt argument inom ekokritiken är att vi behöver nya berättelser för att det ska kunna ske en omställning mot en hållbarare livsstil. På denna kurs får du fördjupa dig i nutida teorier såväl som i historiskt orienterade perspektiv som problematiserar föreställningar om det goda livet. Med fördjupade teoretiska redskap kommer vi särskilt rikta in oss på idéer om det goda livet så som nyttigt, aktivt, utåtriktat kontra föreställningar som värdesätter kontemplation, vila och isolering från omvärlden, och vi tittar på berättelser om självhushållning kontra konsumtionsinriktade livsstilar.

Vi läser också litterära exempel från ett brett spann ur den västerländska litteratur- och idéhistorien, men gör även utflykter till andra kulturer. Intressant från vårt tematiska perspektiv är exempelvis paradismyten, det utopiska traktatet, revolutionära tankar från Arts & Craftsrörelsen, 60- och 70-talens miljöinriktade protester, SF-litteraturens utopiska berättande samt dagens mediala uttryck med berättelser som ex. om den danske energiske "bonnerøven" och Mandelmanns utopiska trädgårdar.

Kursen går på halvfart under senare delen av höstterminen.

För mer information

https://canvas.gu.se/search/...

Visa mer

Kursplan

LV2162

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: För tillträde till kursen krävs avslutade kurser om minst 180 hp på grundnivå, varav minst 90 hp med progression i något ämne, där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15 hp. Behörig är också den som har motsvarande utländsk utbildning eller som har motsvarande förkunskaper enligt tidigare studieordning. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska A/Engelska 5.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Viktoria Holm
Kontaktformulär
031 - 786 6506
Lundgrensgatan 1b

Camilla Alvhage
Kontaktformulär
031 - 786 4580
Lundgrensgatan 1b

Camilla Brudin Borg
Kontaktformulär
Lundgrensgatan 1B

Kristina Svensson
Kontaktformulär
031 - 786 4519
Lundgrensgatan 1B

Maria Janmark
Kontaktformulär
031 - 786 6506
Lundgrensgatan 1B

Kursen ges vid

Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Lundgrensgatan 1B


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?