Ekokritisk fördjupningskurs: Det goda livet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ekokritisk fördjupningskurs: Det goda livet

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: LV2162 | Hållbarhetsfokuserad
HT 2020
50% Dag
Göteborg
Period: 3 november 2020 - 17 januari 2021
HT 2020
50% Distans
Period: 3 november 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

Kursen handlar om det utopiska berättandet om "det goda livet" – om alternativa sätt att organisera livet, ibland under uttalat miljömässiga ledstjärnor, ibland med andra fokus såsom estetiska eller sociala.

Ett vanligt argument inom ekokritiken är att vi behöver nya berättelser för att det ska kunna ske en omställning mot en hållbarare livsstil. På denna kurs får du fördjupa dig i nutida teorier såväl som i historiskt orienterade perspektiv som problematiserar föreställningar om det goda livet. Med fördjupade teoretiska redskap kommer vi särskilt rikta in oss på idéer om det goda livet så som nyttigt, aktivt, utåtriktat kontra föreställningar som värdesätter kontemplation, vila och isolering från omvärlden, och vi tittar på berättelser om självhushållning kontra konsumtionsinriktade livsstilar.

Vi läser också litterära exempel från ett brett spann ur den västerländska litteratur- och idéhistorien, men gör även utflykter till andra kulturer. Intressant från vårt tematiska perspektiv är exempelvis paradismyten, det utopiska traktatet, revolutionära tankar från Arts & Craftsrörelsen, 60- och 70-talens miljöinriktade protester, SF-litteraturens utopiska berättande samt dagens mediala uttryck med berättelser som ex. om den danske energiske "bonnerøven" och Mandelmanns utopiska trädgårdar.

Kursen går på halvfart under senare delen av höstterminen.

Viktig tilläggsinformation 2020-03-16 inför höstterminen 2020 mot bakgrund av coronapandemin: om undervisning och examination på campus inte kan genomföras kommer kursen att ges online istället.

För mer information

https://canvas.gu.se/search/...

Visa mer

Kursplan

LV2162

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: För tillträde till kursen krävs avslutade kurser om minst 180 hp på grundnivå, varav minst 90 hp med progression i något ämne, där det ingår ett kandidatexamensarbete om minst 15 hp. Behörig är också den som har motsvarande utländsk utbildning eller som har motsvarande förkunskaper enligt tidigare studieordning. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska A/Engelska 5.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Camilla Brudin Borg
Kontaktformulär
Renströmsgatan 6

Kristina Svensson
Kontaktformulär
031 - 786 4519
Renströmsgatan 6

Maria Janmark
Kontaktformulär
031 - 786 6506
Renströmsgatan 6

Camilla Alvhage
Kontaktformulär
031 - 786 4580
Renströmsgatan 6

Institution

Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6


Kurs som är hållbarhetsfokuserad där minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra kursens huvudsakliga fokus

Kurs som är hållbarhetsrelaterad där minst ett av lärandemålen tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?