Filmmusik - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Filmmusik

Avancerad nivå | 15 hp | Kurskod: MV2118

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

I kursen studeras filmmusik utifrån historiska, teoretiska, analytiska och ideologikritiska perspektiv. Med filmmusik avses både musik specialkomponerad för en viss film och tidigare existerande musik (t.ex. folkmusik, västerländsk konstmusik och populärmusik) som används i film. Frågeställningar som tas upp i kursen är: hur har filmmusikens uttryck, stildrag och konventioner förändrats från stumfilmen fram till idag? Vilka är filmmusikens centrala funktioner? Hur samspelar musik i film med andra aspekter av en films ljudspår (talad dialog, ljudeffekter, etc.) och med den rörliga bilden? Hur påverkar filmmusiken åskådarens upplevelse av film? Hur bidrar filmmusiken till att befästa stereotyper och ideologiska budskap (föreställningar om genus, etnicitet, nationell identitet, klass, ålder och autenticitet etc.) som ofta förmedlas via film? Hur relaterar filmmusiken till de narrativ och de fiktiva världar som representeras i film? Kursen fokuserar huvudsakligen på fiktionsfilm men med inriktning mot en rad olika genrer, traditioner och geografiska lokaliteter.Kursen är uppdelad i två delkurser:
1. Historiska perspektiv på filmmusik (Historical perspektivs on film music), 7,5 hp
2. Teoretiska och analytiska perspektiv inom filmmusikstudier (Theoretical and analytical perspectives in film music studies), 7,5 hp

Visa mer

Kursplan

MV2118

Studievägledning

Lise-Lotte Gustafsson, 031-786 5321
studievagledning@kultur.gu.se 

Institution

Institutionen för kulturvetenskaper
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?