Aktionsforskning och skolutveckling - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktionsforskning och skolutveckling

Avancerad nivå | 15 hp | Kurskod: PDA104
HT 2020
50% Kväll
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

Kursen behandlar aktionsforskning i pedagogisk verksamhet och vänder sig till alla professioner inom alla skolformer, till exempel lärare, förskollärare, skolledare, specialpedagoger och förstelärare i förskola, grundskola och vuxenutbildning. Fokus i förändringsarbetet är den egna praktiken. Kursen syftar till att deltagarna utvecklar kunskaper om och erfarenheter av hur man skapar, handleder, förankrar, dokumenterar och följer upp skolutveckling. I förändringsarbetet är flera verktyg möjliga att använda, bl.a. dagboksskrivande, observation, intervju och videoinspelning. Forskningsfältet skolutveckling behandlas genom att aktionsforskning som skolutvecklingsmodell relateras till andra skolutvecklingsmodeller i Sverige. Övergripande berörs skolutveckling genom historisk tillbakablick och viss internationell utblick och mer specifikt studeras professionellt lärande genom erfarenhetslärande och kollegialt lärande.

Det finns möjlighet att läsa kursen delvis på distans via inspelade föreläsningar, digitala seminarier och handledning via Göteborgs universitets digitala lärplattform. Två till tre tillfällen under terminen förväntas du delta på plats i Göteborg och i övrigt kan du följa utbildningen var du än är, med hjälp av din dator.

Kursen ges även som inledande obligatorisk kurs inom Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning och som valbar kurs inom Masterprogram i utbildningsledarskap.

För mer information

http://www.ips.gu.se/villstu...

Visa mer

Kursplan

PDA104

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Filosofie kandidatexamen med 180 hp inom huvudområdet pedagogik, pedagogik och didaktik eller lärarexamen med minst 180 hp, eller motsvarande kunskaper. Även annan examen med 180 hp på grundnivå kan efter särskild prövning ge behörighet om examensarbete varit inriktat mot utbildningsvetenskapliga frågeställningar. Ansökan om särskild prövning görs genom att ifylld blankett om reell kompetens tillsammans med examensarbetet ska laddas upp på Mina sidor på antagning.se.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Mikael Nilsson, Tel: 031-786 2276, E-post: mikael.nilsson2@ped.gu.se

Institution

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik
Box 300
40530 Göteborg
Besöksadress: Västra Hamngatan 25

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?