Bedömning och beslutsfattande - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bedömning och beslutsfattande

Grundnivå | 30 hp | Kurskod: PX1110
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 31 augusti 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

Beslut tas i alla möjliga sammanhang: läkare beslutar om lämplig behandling, politiker bestämmer hur resurser ska fördelas, företagsledare fattar strategiska beslut om affärsutveckling. Vardagen består också av tusentals mindre beslut: Ska jag gå till gymmet idag? Tar jag hissen eller trappan? Ska jag beställa hamburgare eller sallad? Under den här kursen lär du dig psykologin bakom hur vi fattar beslut och hur vi gör de bedömningar som ligger till grund för de beslut vi fattar.

Kursen ger dig en utförlig introduktion till forskningslitteraturen. Vi går bland annat igenom varför specifika beslutsstrategier lämpar sig olika väl i olika beslutsmiljöer, hur vi bedömer risker och hur vi fattar beslut som rör rättvisa och moral. Vi behandlar också gruppbeslut och strategier vid förhandlingar och intressekonflikter.

Kursen ger dig även praktiska kunskaper i ”nudging”, det vill säga hur beslutsmiljöer kan utformas på sätt som hjälper människor att göra bättre vardagsval när det gäller frågor som hälsa, ekonomi och klimatet .

Att ha kunskaper om beslutsfattande kan vara användbart både privat och inom yrkeslivet och syftet med kursen är att göra dig bättre rustad både att fatta egna beslut och att förstå andras.  

För mer information

https://psy.gu.se/utbildning...

Visa mer

Kursplan

PX1110

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Studievägledning

Marie Lomberg, tel: 031-786 5544, e-post: marie.lomberg@psy.gu.se

Institution

Psykologiska institutionen
Box 500
40530 Göteborg
Besöksadress: Haraldsgatan 1

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?