Det globala klassrummet - introduktionskurs i svenska som andraspråk för undervisning i kommunal vuxenutbildning - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Det globala klassrummet - introduktionskurs i svenska som andraspråk för undervisning i kommunal vuxenutbildning

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: SAU109

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen syftar till att ge dig som undervisar i olika ämnen i kommunal vuxenutbildning en introduktion till svenska som andraspråk. I kursen utgår vi från kursdeltagarnas yrkeserfarenhet och synliggör och berör frågeställningar om normer och värderingar, religioner och kulturer, etnicitet och identitet samt socialisation och genus. Vi fokuserar också på migrationsprocesser ur ett samhälls- och individperspektiv, kulturbegrepp och attityder varvid vi diskuterar språkets roll som identitetsskapare. Innehållet i kursen tar avstamp i didaktiska överväganden som du som lärare ställs inför i en språkligt och kulturellt heterogen lärandemiljö och vi diskuterar de speciella förutsättningar som utmärker undervisning i mångkulturella miljöer och lärande på ett andraspråk med fokus på vuxna. Vidare diskuterar vi olika förhållningssätt som skolan och pedagogisk personal kan uppvisa i arbetet med flerspråkiga vuxna elever varvid vi tar upp vikten av kartläggning. I samband därmed belyser vi individuella bakgrundsfaktorer såsom exempelvis ålder och utbildningsbakgrund. Kursen behandlar också andraspråksutveckling och vi betonar sambandet mellan språkutveckling och kunskapsutveckling samt diskuterar olika språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i undervisningen. Vidare diskuterar vi vuxnas möjligheter till lärande i skola, vardags-, samhälls- och arbetsliv.

För mer information

https://svenska.gu.se/utbild...

Visa mer

Kursplan

SAU109

Studievägledning

Susanne Eklöf Brunnander
Kontaktformulär
031 - 786 5093
Renströmsgatan 6

Elisabeth Andersson
Kontaktformulär
031 - 786 4469
Renströmsgatan 6

Fakultet

Institutionen för svenska språket
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?