Andraspråksinlärning 1 - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Andraspråksinlärning 1

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: SSA251
HT 2020
50% Distans
Period: 31 augusti 2020 - 2 november 2020

Om kursen

Kursinnehåll:

Kursen SSA251 behandlar övergripande frågeställningar och områden inom forskning kring andraspråksinlärning, med fokus på ämnen såsom åldersbegränsningar, tvärspråkligt inflytande, tvåspråkighet, individuella skillnader, och kognitiv processning. Kursen ger en ökad förståelse för de faktorer som påverkar inlärningen av ett andraspråk, samt fördjupade kunskaper om de problemställningar som ligger i fokus för forskning kring andraspråksinlärning, både på ett nationellt och internationellt plan. Studenterna läser, granskar och sammanfattar såväl översiktslitteratur som originalforskning.

Kursen SSA251 är på avancerad nivå och ges på halvfart under höstterminen. Den ingår som en obligatorisk kurs i den rekommenderade studiegången för en magister-/masterexamen, men kan även läsas som fristående kurs. SSA251 är behörighetsgivande för SSA252 Andraspråksinläning 2.

I centrum för den rekommenderade studiegången står den flerspråkiga människan och det omgivande samhället. Utbildningen består av kurser på avancerad nivå, uppdelade på obligatoriska och valbara kurser som leder fram till en magister-/masterexamen. Magisterexamen ger behörighet att söka forskarutbildningen i svenska som andraspråk. Under den rekommenderade studiegången kommer du bland annat att läsa kurser som ger kunskap om andraspråksinlärning från ett kognitivt och socialt perspektiv, grundläggande litteracitet samt språkpolitik. I utbildningen får du också träning i teori och metod och akademiskt skrivande. Magisteruppsatsen skrivs under utbildningens fjärde termin.

Kort om kursen:

Kursen SSA251 är den första kursen i den rekommenderade studiegången mot en magisterexamen i svenska som andraspråk. I centrum för den rekommenderade studiegången står den flerspråkiga människan och det omgivande samhället. På SSA251, Andraspråksinlärning 1, får du lära dig mer om hur ett andraspråks lärs in. Här presenteras termer och begrepp för att beskriva och analysera olika aspekter av andraspråkstillägnande och andraspråksinlärning, bl.a. åldersbegränsningar och individuella skillnader.

Viktig tilläggsinformation 2020-03-16 inför höstterminen 2020 mot bakgrund av Coronapandemin: om undervisning och examination på campus inte kan genomföras kommer kursen att ges online istället.

Efter studierna:

Efter kursen SSA251, Andraspråksinlärning 1, rekommenderar vi att du läser SSA252, Andraspråksinlärning 2. Båda kurserna är obligatoriska kurser i en magisterexamen i svenska som andraspråk. En magisterexamen ger behörighet att söka forskarutbildningen i svenska som andraspråk.

Undervisningsform:

Undervisningen sker huvudsakligen över nätet och studenten förväntas kunna ta del av nätföreläsningar och uppgifter samt kunna delta i nätseminarier och nätpresentationer av olika slag. Någon fysisk träff kan komma i fråga. Kurslitteraturen är på svenska och engelska.

Behörighet och urval:

Avlagd kandidatexamen med 90 hp inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp i något av huvudområdena svenska som andraspråk, svenska språket/nordiska språk, engelska, franska, spanska eller tyska med språkvetenskaplig inriktning eller allmän språkvetenskap/lingvistik. Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3 eller Engelska A/Engelska 5.

Visa mer

Kursplan

SSA251

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Avlagd kandidatexamen med 90 hp inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp i något av huvudområdena svenska som andraspråk, svenska språket/nordiska språk, engelska, franska, spanska eller tyska med språkvetenskaplig inriktning eller allmän språkvetenskap/lingvistik. Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3 eller Engelska A/Engelska 5.

Urval: Högskolepoäng utan maxgräns

Studievägledning

http://www.svenska.gu.se/utbildning/student/studievagledning/

Institution

Institutionen för svenska språket
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?