Andraspråksinlärning 2 - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Andraspråksinlärning 2

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: SSA252
HT 2020
50% Distans
Period: 3 november 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

Kursinnehåll:

Kursen SSA252, Andraspråksinlärning 2, kompletterar SSA251, Andraspråksinlärning 1, och syftar till att ge kunskaper i etablerade teoribildningar för andraspråksinlärning och flerspråkighetsforskning med sociokulturell och sociolingvistisk inriktning. Kursen ger såväl teoretiska som tillämpade kunskaper utifrån olika metodologiska angreppsätt. Studenterna introduceras för aktuella  forskningsprojekt inom andraspråksinlärnings- och flerspråkighetsfältet.

Kursen SSA252 är på avancerad nivå och ges på halvfart under höstterminen. Den ingår som en obligatorisk kurs i den rekommenderade studiegången för en magister-/masterexamen, men kan även läsas som fristående kurs. SSA251 är behörighetsgivande för SSA252 Andraspråksinlärning 2.

I centrum för den rekommenderade studiegången står den flerspråkiga människan och det omgivande samhället. Utbildningen består av kurser på avancerad nivå, uppdelade på obligatoriska och valbara kurser som leder fram till en magister-/masterexamen. Magisterexamen ger behörighet att söka forskarutbildningen i svenska som andraspråk. Under den rekommenderade studiegången kommer du bland annat att läsa kurser som ger kunskap om andraspråksinlärning från ett kognitivt och socialt perspektiv, grundläggande litteracitet samt språkpolitik. I utbildningen får du också träning i teori och metod och akademiskt skrivande. Magisteruppsatsen skrivs under utbildningens fjärde termin.

Kort om kursen:

I kursen SSA252, Andraspråksinlärning 2, studerar du företrädesvis etablerade teoribildningar för andraspråksinlärning och flerspråkighetsforskning med sociokulturell och sociolingvistisk inriktning. Kursen ger såväl teoretiska som tillämpade kunskaper utifrån olika metodologiska angreppssätt. Kursen SSA252 är en obligatorisk kurs i den rekommenderade studiegången mot en magisterexamen i svenska som andraspråk. I centrum för den rekommenderade studiegången står den flerspråkiga människan och det omgivande samhället.

Viktig tilläggsinformation 2020-03-16 inför höstterminen 2020 mot bakgrund av Coronapandemin: om undervisning och examination på campus inte kan genomföras kommer kursen att ges online istället.

Efter studierna:

Efter kursen SSA252, Andraspråksinlärning 2, rekommenderar vi att du läser SSA255, Grundläggande litteracitet i en flerspråkig kontext. SSA255 är en av de obligatoriska kurserna i en magisterexamen i svenska som andraspråk, men den kan också läsas som fristående kurs. En magisterexamen ger behörighet att söka forskarutbildningen i svenska som andraspråk.

Undervisningsform:

Undervisningen sker huvudsakligen över nätet och studenten förväntas kunna ta del av nätföreläsningar och uppgifter samt kunna delta i nätseminarier och nätpresentationer av olika slag. Någon fysisk träff kan komma i fråga. Kurslitteraturen är på svenska och engelska.

Behörighet och urval:

Godkänt resultat på kursen Andraspråksinlärning I (SSA251). Avlagd kandidatexamen med 90 hp inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp i något av huvudområdena svenska som andraspråk, svenska språket/nordiska språk, engelska, franska, spanska eller tyska med språkvetenskaplig inriktning eller allmän språkvetenskap/lingvistik. Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3 eller Engelska A/Engelska 5.

Visa mer

Kursplan

SSA252

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Kandidatexamen med 90 hp i svenska som andraspråk, 90 hp i svenska språket/nordiska språk, 90 hp i moderna språk med språkvetenskaplig inriktning (till moderna språk räknas här engelska, franska,
spanska och tyska) eller 90 hp i allmän språkvetenskap/lingvistik samt ytterligare 90 hp utöver
huvudämnet - eller motsvarande kunskaper. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande svenska
B/svenska 3 eller sva B/sva 3 och engelska A/engelska 6.  

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

http://svenska.gu.se/utbildning/student/studievagledning

Institution

Institutionen för svenska språket
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?