Statistik med medicinsk tillämpning - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Statistik med medicinsk tillämpning

Avancerad nivå | 7.5 hp | Kurskod: STAT10
HT 2020
50% Dag
Göteborg
Period: 6 november 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

Denna kurs är lämplig för studenter som antingen jobbar med eller tänker sig jobba med hälsorelaterade undersökningar/studier. Syftet är att ge en fördjupad förståelse för hur de statistiska metoderna (betydelsen av hur man definierar hypotesen, val av analysmetod etc) samspelar med den medicinska tolkningen av resultatet.

Dels behandlas deskriptiva metoder (hur man kan hantera olika mätvariabler, skaltyper, centrallägesmått eller variationsskattningar, men även olika grafiska metoder samt begrepp som sensitivitet, specificitet, positivt predikterbart värde och negativt predikterbart värde) samt analytiska metoder (hur man utför hypotesprövningar, konfidensintervall samt olika regressionsmetoder, men även korrelationsmetoder). Det kommer att vara tre obligatoriska datorövningar samt en obligatorisk workshop. Undervisningen kommer bestå av webbföreläsningar och dessutom så erbjuds kontinuerligt möjlighet att träffas via räkneövningar/frågestunder.  Kursen kommer att gå på halvfart.

Föreläsningar ges på svenska (med förläsningsanteckningar på engelska, för att ni ska introduceras i de engelska termerna) och en svensk bok (”Praktiskt statistik för medicin och hälsa” av Jonas Björk, Liber förlag).

Halvfart med start i mitten av terminen; v 45 - v 2.

Visa mer

Kursplan

STAT10

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: För antagning till kursen krävs; 
1) en kandidatexamen/yrkesexamen om minst 180 hp inom hälsovetenskapens huvudområden eller,
2) en kandidatexamen om minst 180 hp samt godkända kurser på avancerad nivå om minst 30 hp inom något av de hälsovetenskapliga huvudområdena eller,
3) en examen på avancerad nivå samt godkänd kurs på forskarnivå SM00018 Introduktion till forskning, 8 hp. Förutom ovan krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska B/Engelska 6

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Catrin Wessman, catrin.wessman@gu.se, tel. 031-786 1686

Institution

Avd för samhällsmedicin och folkhälsa
Box 463
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 18A

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?