Statistik 2B - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Statistik 2B

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: STK140
VT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 1 maj 2020 - 7 juni 2020
Kommentar: Observera att kursdatum har justerats mot tidigare utannonserat
Stängd GU-28412
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Period: 4 december 2020 - 17 januari 2021

Om kursen

Statistik

Hur kan vi dra slutsatser från undersökningar fastän resultaten endast baserar sig på urval? Hur stora urval måste man ha och hur säkra är resultaten egentligen? Goda kunskaper i statistik är nödvändigt för att ha ett kritiskt förhållningssätt till all den information som vi möter dagligen, både privat och i vår yrkesroll.

Statistik är vetenskapen om insamling, analys och tolkning av empiriska data vilket innebär att det finns en mängd tillämpningsområden. Inom samhällsvetenskapliga ämnen såsom ekonomi och olika beteendevetenskaper är statistiska metoder ovärderliga för insamling och analys av kvantitativa data. Alla beslut, små som stora, all planering inom ekonomisk verksamhet, all kontroll och övervakning av miljö och natur förutsätter statistiskt korrekta data. Ett av de första tillfällen som statistik användes var 1655, då man uppskattade befolkningsstorleken på Irland för att kunna administrera och beskatta den.

Inom alla områden av arbetslivet används statistiska metoder. Marknadsanalyser av olika slag är ett vanligt användningsområde för statistisk metodik. Tillverkningsindustrin använder statistik i kvalitetsstyrningen. Statistiska metoder används för att mäta arbetslöshet och konsumentprisindex. Läkemedelsindustrin och sjukvården tar hjälp av statistisk metodik för att utveckla nya läkemedel och för att förbättra behandlingsmetoder.

Om kursen

Kursen behandlar metoder för att bedöma osäkerheten i de slutsatser som dras från en begränsad mängd information. Vid statistisk analys är datorn ett oumbärligt hjälpmedel. Därför är kursen till stor del uppbyggd kring datorbaserade projektarbeten.

Kursen innehåller metoder för att analysera och tolka linjära modeller och samband mellan två eller flera kvantitativa och/eller kvalitativa variabler. Speciellt syftar kursen till att ge en fördjupad kunskap linjära modeller. Metoder för att undersöka och hantera de vanliga problem som kan uppstå vid skattning av statistiska modeller ingår.

Dessutom innehåller kursen hur man planerar och genomför olika typer av statistiska undersökningar, samt metoder för att göra urval med stickprovsmetodik. Kursen belyser också etiska aspekter vid datainsamling och statistisk analys.

För mer information

https://studentportal.gu.se/...

Visa mer

Kursplan

STK140

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: För tillträde till kursen krävs genomgången kurs i statistik, minst 7.5 hp, eller motsvarande  kunskaper. Från och med höstterminen 2020 gäller följande krav: För tillträde till kursen krävs genomgången kurs i statistik, minst 15hp, eller motsvarande kunskaper.  

Urval: Urval för anmälningstillfälle

Platsgaranti

Urval: Urval för anmälningstillfälle

Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Anna-Karin Ågren
Kontaktformulär
031 - 786 1340
Vasagatan 1

Katarina Renström
Kontaktformulär
031 - 786 1336
Vasagatan 1, hus E, plan 5

Institution

Institutionen för nationalekonomi med statistik
Box 640
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 1

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?