Mäns våld mot kvinnor - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mäns våld mot kvinnor

Avancerad nivå | 15 hp | Kurskod: SW2220
HT 2018
50% Dag
Göteborg
Period: 3 september 2018 - 20 januari 2019
Kommentar: Förtur ges till studenter inom Masterprogrammet i socialt arbete.
Stängd GU-17964

Om kursen

Innehåll
Med #metoo-uppropet hösten 2017 formades plötsligt en ny social rörelse som satte ord på kvinnors, tonåringars och flickors gemensamma erfarenheter av diskriminerande förtryck. Den kollektiva organiseringen skapade helt andra möjligheter till förändring, som att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatser och skolor. Hur hänger det diskriminerande förtrycket ihop med mäns våld mot kvinnor i bredare mening?

I den här kursen undersöker vi och samtalar om olika former och förekomster av våld, både nationellt och internationellt. Utifrån dagsaktuell forskning om könsrelaterat våld, såsom våld i nära relationer, kommer vi att arbeta med olika teoretiska perspektiv på, konsekvenser av, och förhållningssätt till mäns våld mot kvinnor och flickor. Med en fördjupad kunskap inom ämnet kommer du att kunna analysera och utvärdera de arbetsmetoder som finns på fältet idag. Kursens pedagogiska upplägg möjliggör att du kan koppla de nya kunskaperna till den egna praktiken och bidra till metodutveckling.

Målgrupp
Kursen lämpar sig för dig som kommer i kontakt med personer som varit utsatta för diskriminerande förtryck eller våld i nära relationer. Du kanske arbetar inom socialtjänsten, på en skola, en myndighet, inom en organisation eller ett företag och behöver fördjupa dina kunskaper för att kunna bidra till en utveckling. Kursen är också lämpad för dig som har ett intresse och engagemang i den här typen av frågor och vill ta del av aktuell forskning och reflektera och problematisera tillsammans med andra. 

Undervisning
Kursen ges på avancerad nivå, halvfart med undervisning två heldagar varannan vecka. Vissa av dessa heldagar är undervisningen nätbaserad. Kursupplägget består av seminarier/nätseminarier, workshops, föreläsningar, projektarbete och studiebesök. Kursen kräver ett aktivt deltagande. Utgå ifrån att du behöver närvara vid samtliga kursträffar eftersom bearbetning av kursinnehållet till stor del sker där.

För mer information

http://www.socwork.gu.se

Visa mer

Kursplan

SW2220

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Socionomexamen omfattande 210 hp, alternativt kandidatexamen i socialt arbete omfattande 180 hp eller kandidatexamen i annat näraliggande område.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Tina Bergendahl
Kontaktformulär
031 - 786 5778
Sprängkullsgatan 25

Kursen ges vid

Institutionen för socialt arbete
Box 720
40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 25

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?