Missbruk och beroende - förändringsprocesser, psykosociala interventioner och samverkan - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Just nu har vi ett tekniskt problem som gör att det felaktigt står att vissa utbildningar inte startar detta läsår. Aktuell information finns på institutionens webb, se länk under utbildningsbeskrivningen.
Torsdag 25 oktober 11:54

Missbruk och beroende - förändringsprocesser, psykosociala interventioner och samverkan

Avancerad nivå | 15 hp | Kurskod: SW2633
HT 2018
50% Kväll
Göteborg
Period: 3 september 2018 - 20 januari 2019
Kommentar: Förtur ges i första hand till studenter vid Masterprogram i missbruks- och beroendevetenskap och i andra hand till studenter vid Masterprogrammet i socialt arbete. Observera att förkunskapskravet och studietiden har ändrats i förhållande till vad som tidigare utannonserats.
Stängd GU-17962

Om kursen

Innehåll
Kursen fokuserar exitprocesser ut ur missbruk- och beroende utifrån socialvetenskapliga perspektiv. Du får kunskap om teorier och begrepp som ger en fördjupad förståelse för förändringsprocesser och villkor för förändring. Psykosociala interventioner, arbetsallians, makt och etik är centrala teman, liksom spänningsfältet mellan stöd och kontroll. I kursen diskuteras också organisation och samverkan, med avstamp i ett klient/brukarperspektiv. Kursen ger dig förutsättningar för att utveckla din kompetens när det gäller etiskt och vetenskapligt grundade ställningstaganden i professionellt arbete på missbruksfältet.

Målgrupp
Kursen passar dig som i ditt arbete möter personer med missbruks- och beroendeproblematik, till exempel socionomer, psykologer, sjuksköterskor och läkare, och som vill få nya forskningsbaserade perspektiv och verktyg för att utvecklas i din profession. Kursen är alltså både professionsfördjupande och forskningsförberedande, varför den passar såväl dig som är praktiker som dig som har siktet inställt mot forskarstudier.

Undervisning
Kursen ges på halvfart, kvällstid. Den innehåller såväl campusförlagd som nätbaserad undervisning. Det pedagogiska upplägget innefattar föreläsningar, seminarier, grupphandledning, samt ett fördjupningsarbete där du får möjlighet att fokusera ett för dig särskilt intressant område inom ramen för kursen. Detta ämne kan vara kopplat till antingen ett teoretiskt intresse eller den professionella praktiken.

Visa mer

Kursplan

SW2633

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Akademisk examen från en utbildning med inriktning mot vård och behandling (t.ex. psykolog-, socionom-, sjuksköterske- eller läkarexamen) om minst 180 hp, eller filosofie kandidatexamen, varav minst 60 hp är i psykologi eller socialt arbete eller motsvarande kunskaper.

Urval: Högskolepoäng, max 225. Förtur ges i första hand till studerande antagna till Masterprogram i missbruks- och beroendevetenskap med inriktning mot psykologi respektive socialt arbete. Förtur ges i andra hand till studerande antagna till Masterprogrammet i socialt arbete.

Studievägledning

Tina Bergendahl
Kontaktformulär
031 - 786 5778
Sprängkullsgatan 25

Kursen ges vid

Institutionen för socialt arbete
Box 720
40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 25

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2018-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?