Missbruk och beroende - förändringsprocesser, psykosociala interventioner och samverkan - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Missbruk och beroende - förändringsprocesser, psykosociala interventioner och samverkan

Avancerad nivå | 15 hp | Kurskod: SW2633

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Innehåll
Kursen fokuserar exitprocesser ut ur missbruk- och beroende utifrån socialvetenskapliga perspektiv. Du får kunskap om teorier och begrepp som ger en fördjupad förståelse för förändringsprocesser och villkor för förändring. Psykosociala interventioner, arbetsallians, makt och etik är centrala teman, liksom spänningsfältet mellan stöd och kontroll. I kursen diskuteras också organisation och samverkan, med avstamp i ett klient/brukarperspektiv. Kursen ger dig förutsättningar för att utveckla din kompetens när det gäller etiskt och vetenskapligt grundade ställningstaganden i professionellt arbete på missbruksfältet.

Målgrupp
Kursen passar dig som i ditt arbete möter personer med missbruks- och beroendeproblematik, till exempel socionomer, psykologer, sjuksköterskor och läkare, och som vill få nya forskningsbaserade perspektiv och verktyg för att utvecklas i din profession. Kursen är alltså både professionsfördjupande och forskningsförberedande, varför den passar såväl dig som är praktiker som dig som har siktet inställt mot forskarstudier.

Undervisning
Kursen ges på halvfart, kvällstid. Den innehåller såväl campusförlagd som nätbaserad undervisning. Det pedagogiska upplägget innefattar föreläsningar, seminarier, grupphandledning, samt ett fördjupningsarbete där du får möjlighet att fokusera ett för dig särskilt intressant område inom ramen för kursen. Detta ämne kan vara kopplat till antingen ett teoretiskt intresse eller den professionella praktiken.

Visa mer

Kursplan

SW2633

Studievägledning

Tina Bergendahl
Kontaktformulär
031 - 786 5778
Sprängkullsgatan 25

Kursen ges vid

Institutionen för socialt arbete
Box 720
40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 25

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?