Att beställa och curera samtidskonst i det offentliga rummet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att beställa och curera samtidskonst i det offentliga rummet

Avancerad nivå | 30 hp | Kurskod: VCUR01
VT 2019
50% Distans
Period: 21 januari 2019 - 19 januari 2020
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska
ANTAL FYSISKA TRÄFFAR: 4 av vilka 4 är obligatoriska.
Stängd GU-25151

Om kursen

Vad är offentlig konst? Vad behöver curatorer, beställare, konstnärer, byråkrater och andra specialister som arbetar med gestaltning i det offentliga rummet veta om detta snabbt föränderliga och växande område? Vad behöver samhället som vill bjuda in offentlig konst i sina miljöer veta, för att kunna driva sina önskemål och ambitioner?

Vem kan beställa offentlig konst? Vad betyder "publicness" i den offentliga konstens kontext? Vilka processer och ramverk fungerar när konst skapas i och för det offentliga rummet? Vilka är utmaningarna med att kurera konst i det offentliga rummet? Vad är det offentliga rummet? Hur går det att få kuratorer, publik, artister och andra utövare att effektivt röra sig mellan den offentliga kulturens idéer och ideal, och de pragmatiska sammanhangen i verkligheten? Vilken är relationen mellan offentlig konst och lokal demokrati?

Det här är några av de grundläggande frågor kursen tar upp. Vi närmar oss dessa ur olika perspektiv och motstridiga uppfattningar om det offentliga rummet och den offentliga kulturen. Kursen belyser hur teori och praktik interagerar utan att betona teori över praktik, utan snarare att se på hur olika perspektiv - rotade i praktiska sammanhang samt påverkade av kritisk teoretisk analys - kopplar samman olika möjligheter att realisera konst som en integrerad del av den offentliga kulturen och det offentliga livet.

Kursen som går på avancerad nivå, bjuder in perspektiv från en rad olika deltagare, inklusive beställare, curatorer, aktivister, samhällsorganisatörer, planerare, beslutsfattare, konstnärer och andra yrkesverksamma som arbetar inom det offentliga området. Denna deltidskurs är utformad för att underlätta för yrkesverksamma och personer med befintliga åtaganden att få tillgång till fortlöpande yrkesutveckling inom universitetsutbildning på ett flexibelt sätt.

Kursen söks med arbetsprov.

Kursen går på engelska och mer information finns på kursens engelska sida.

För mer information

https://akademinvaland.gu.se...

Visa mer

Kursplan

VCUR01

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Kandidatexamen eller motsvarande kunskaper.

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du under respektive kurs- eller programbeskrivning på www.akademinvaland.gu.se. Beslut om antagning sker av prefekt på förslag av en särskild antagningskommitté. Ansökan är ej komplett utan ett inskickat arbetsprov.

Studievägledning

Lena Collin
Kontaktformulär
031 - 786 1107
Kristinelundsgatan 6-8

Kursen ges vid

Akademin Valand
Box 132
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 50

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?