Att beställa och curera samtidskonst i det offentliga rummet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att beställa och curera samtidskonst i det offentliga rummet

Avancerad nivå | 30 hp | Kurskod: VCUR01

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Vad är offentlig konst? Vad behöver curatorer, beställare, konstnärer och andra specialister som arbetar med gestaltning i det offentliga rummet veta om detta snabbt föränderliga och växande område? Vilken är relationen mellan offentlig konst och lokal demokrati? Det är några grundläggande frågor som står i centrum för den här kursen.

Under kursens gång tittar vi närmare på vem som kan beställa offentlig konst, vilka processer och ramverk som samverkar när konst skapas i och för det offentliga rummet och de utmaningar som är sammankopplade med att kurera konst i det offentliga rummet. Vi närmar oss dessa ur olika perspektiv och motstridiga uppfattningar om det offentliga rummet och den offentliga kulturen. Hur går det att få kuratorer, publik, artister och andra utövare att effektivt röra sig mellan den offentliga kulturens idéer och ideal, och de pragmatiska sammanhangen i verkligheten? Vad behöver samhället som vill bjuda in offentlig konst i sina miljöer veta, för att kunna driva sina önskemål och ambitioner?

Kursen belyser hur teori och praktik interagerar utan att betona teori över praktik. Snarare handlar det om att se på hur olika perspektiv – rotade i praktiska sammanhang och påverkade av kritisk teoretisk analys – kopplar samman olika möjligheter att realisera konst som en integrerad del av den offentliga kulturen och det offentliga livet.

Kursen går på avancerad nivå och bjuder in perspektiv från en rad olika deltagare, inklusive beställare, curatorer, aktivister, samhällsorganisatörer, planerare, beslutsfattare, konstnärer och andra yrkesverksamma som arbetar inom det offentliga området. Den ges på deltid och är utformad för att underlätta för yrkesverksamma och personer med befintliga åtaganden att få tillgång till fortlöpande yrkesutveckling inom universitetsutbildning på ett flexibelt sätt.

Kursen söks med arbetsprov.

Kursen går på engelska och mer information finns på kursens engelska sida.

För mer information

https://akademinvaland.gu.se...

Visa mer

Kursplan

VCUR01

Studievägledning

Institution

HDK-Valand - Högskolan för konst och design
Box 131
40530 Göteborg
Besöksadress: Kristinelundsgatan 6-8

Telefon: 031-786 10 00

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?