Medborgarforskning - teori och praktik - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Medborgarforskning - teori och praktik

Grundnivå | 7.5 hp | Kurskod: VT1500

Kursen ges inte som fristående kurs detta läsår, men kan ingå i program/kurspaket. För information kontakta institutionen.

Om kursen

Kursen tar olika perspektiv på fenomenet medborgarforskning, teoretiska såväl som praktiska. Medborgarforskning, eller “citizen science”, har funnits länge men fått ett stort genomslag bara det senaste decenniet i och med digitaliseringen. Idag deltar hundratusentals medborgare runt om i världen i olika forskningsprojekt som drivs antingen av forskare eller av medborgarna själva. Men hur skapas egentligen vetenskap och teknik av helt vanliga människor, utan speciella krav på utbildning eller träning?

Denna fråga, och många andra kommer att diskuteras och analyseras under kursen. Först och främst kommer den sociala och historiska framväxten av medborgarforskning presenteras. Därefter kommer särskild vikt läggas vid hur man samlar in data, delar kunskaper och färdigheter och organiserar projekt. Kursen kommer även införliva näraliggande perspektiv och fenomen, till exempel hacker- och maker-rörelsen, aktivism, quantified self, öppen källkodsrörelsen och biohacking.

Förutom att vara orienterande och analyserande innehåller kursen även mera tillämpade moment. Design och implementering av medborgarforskning, samt “best practices”, kommer att diskuteras och deltagarna kommer att öva på att skissa på olika projekt och lösningar.

Kursen ges på kvartsfart och distans, vilket möjliggör för både studenter och yrkesverksamma att gå kursen.

För mer information

http://www.flov.gu.se

Visa mer

Kursplan

VT1500

Studievägledning

Christopher Kullenberg 031-786 4691 Olof Wijksgatan 6, Göteborg

Institution

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?