Frågor och svar - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Frågor och svar

Här hittar du svaren på flera frågor som många ställer till studievägledarna vid Göteborgs universitet.

Du kanske också kan hitta vad du letar efter på sidan om frågor och svar kring anmälan och antagning.

Anmälan och antagning: Frågor och svar

 • Vad är skillnaden mellan att följa ett program eller fristående kurser?

  Om du studerar med en examen som mål finns specifika krav för varje examen. Vissa examina går endast att uppnå via program (särskilt de som leder till en yrkesexamen), andra examina går endast att uppnå via fristående kurser, och vid ytterligare andra kan du välja själv om du vill studera via program eller via fristående kurser.

  Om du följer ett program följer du ett upplägg där vi redan sett till att alla kurser som krävs för examen bakas in. Om du däremot läser via fristående kurser är det viktigt att du kontinuerligt stämmer av med studievägledare inom ditt ämne så att du pusslar ihop de kurser som krävs för en examen.

  En annan skillnad mellan att läsa program och fristående kurser är att du som programstudent har platsgaranti till obligatoriska kurser inom programmet, medan du som fristående student måste konkurrera om platserna inför varje kurs.

 • Hur får jag reda på om jag är behörig för det jag vill söka till?

  Din anmälan granskas efter sista anmälningsdag för att kontrollera att du uppfyller behörighetskraven. För högskolestudier krävs alltid grundläggande behörighet. Den grundläggande behörigheten kan du få på flera olika sätt, till exempel genom fullständigt betyg från gymnasieskola, vuxenutbildning eller folkhögskola.

  Du kan läsa mer om behörighet på antagning.se. Ifall du är osäker på om du har grundläggande behörighet eller vet att du behöver komplettera den så kan du kontakta studievägledare på vuxenutbildningen i din kommun som hjälper dig se över dina alternativ

  Behörighet på antagning.se

  Utöver grundläggande behörighet finns det också ofta krav på särskild behörighet.

 • Jag är reservplacerad på en utbildning - hur får jag veta om jag kommer in?

  Om så många av de antagna lämnar sin utbildningsplats att det blir aktuellt att kalla reservplacerade kommer du att kontaktas av universitetet om det blir din tur. Reservantagning sker i den ordning du är placerad i den urvalsgrupp du tillhör.

  Så går urvalet till

 • Vad betyder att registrera sig på en utbildning?

  Du som har antagits till en utbildning och tackat ja får kallelse och information från institutionen inför kursstarten. Du måste sedan registrera dig som student på utbildningen enligt de instruktioner du får från institutionen. Du förlorar din plats om du inte registrerar dig.

 • Kan jag göra en sen anmälan?

  Kurser och program kan ha öppet för sen anmälan, detta syns i så fall på antagning.se. Om du är behörig till de utbildningar som du har sökt, prioriteras din sena anmälan efter den dag anmälan kom in.

  Om flera personer anmäler sig samma datum blir det lottning av placeringen mellan de sökande. Klockslaget som du anmäler dig spelar ingen roll, utan det är datumet som har betydelse.

  Sen anmälan på antagning.se

 • Vilka terminstider är det som gäller?

  Det finns en hösttermin och en vårtermin. Höstterminen börjar omkring den 1 september och är 20 veckor lång. Vårterminen börjar måndagen direkt efter höstterminen (omkring den 20 januari) och är också 20 veckor lång. Det finns inga lov under terminerna.

  Terminstider och viktiga datum

 • Jag studerar på ett annat universitet - går det att byta till Göteborgs universitet?

  Läser du fristående kurser har du möjlighet att växla mellan olika högskolor. Det är viktigt att komma ihåg att kurser med samma namn inte nödvändigtvis har samma innehåll. Det är också viktigt att stämma av med den ämnesspecifika studievägledaren här på Göteborgs universitet att kurser du läst kan ingå i en examen här.

  Om du går ett program måste du kontakta institutionen som har utbildningen du vill flytta över till för att få mer information om dina alternativ.

  Göteborgs universitets institutioner

 • Jag har en funktionsnedsättning - kan jag få någon hjälp med hänsyn till det?

  Du som har en dokumenterad varaktig funktionsnedsättning ska så långt som möjligt kunna studera på universitet på samma villkor som andra studenter. Du kan då få pedagogiskt stöd. För att få tillgång till pedagogiskt stöd behöver du först göra en digital ansökan i systemet Nais.

  Ansöka om pedagogiskt stöd i Studentportalen

  När du har gjort din ansökan om pedagogiskt stöd i Nais kommer en samordnare för studenter med funktionsnedsättning att kontakta dig och boka ett möte.

  Former av stöd
  Det finns olika former av pedagogiskt stöd att få. Till exempel:

  • Anpassad examination
  • Anpassad litteratur, så som talbok, e-textbok eller punktskrift
  • Anteckningsstöd
  • Utbildningstolkning, som kan exempelvis vara teckenspråkstolkning, skrivtolkning, syntolkning och döv/blind-tolkning
  • Programvaror för att underlätta ditt läsande och skrivande

  På Studentportalen hittar du mer information om pedagogiskt stöd vid Göteborgs universitet.

  Pedagogiskt stöd i Studentportalen

 • Jag är antagen, men kan inte ta min plats den här terminen. Kan jag behålla den?

  Om du blir antagen, men inte kan påbörja din utbildning kan du ansöka om anstånd med studiestarten för att påbörja utbildningen en senare termin. Det krävs att du har särskilda skäl för att inte kunna börja. Kontakta sektionen för antagning för ytterligare information.

 • Var får jag tag i en kursplan och litteraturlista?

  Du hittar kursplan och litteraturlista på sidan Hitta kursplan.

Sidansvarig: Utbildningsenheten|Sidan uppdaterades: 2020-07-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?