Frågor och svar - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svaren på flera frågor som många ställer till studievägledarna.

 • Vad är skillnaden mellan att följa ett program eller fristående kurser?

  För att till exempel få en kandidatexamen kan du antingen följa ett program eller läsa via fristående kurser. Vissa utbildningar, särskilt utbildningar som leder till yrkesexamen, kan du bara läsa som program.

  Som programstudent följer du ett upplägg som är redan bestämt genom en utbildningsplan. Du kan skapa din egen utbildning genom fristående kurser, men då måste du vara beredd på att inför varje termin planera nästa steg i utbildningen och ansöka till de kurser som du har planerat.

 • Hur får jag reda på om jag är behörig för det jag vill söka till?

  Din anmälan granskas efter sista anmälningsdag för att kontrollera att du uppfyller behörighetskraven. För högskolestudier krävs alltid grundläggande behörighet. Den grundläggande behörigheten kan du få på flera olika sätt, till exempel genom fullständigt betyg från gymnasieskola, komvux eller folkhögskola.

  Exakt vilka krav som ställs för den grundläggande behörigheten avgörs av din studiebakgrund och när du avslutade dina studier. Om du inte har grundläggande behörighet kan du komplettera, det vill säga läsa in rätt behörighet. Vanligaste sätten att komplettera är genom kommunal vuxenutbildning eller folkhögskolestudier, alternativt genom att läsa basår eller bastermin på högskola.

  Utöver grundläggande behörighet finns det också ofta krav på särskild behörighet.

  Särskilt behörighet på antagning.se

 • Jag är reservplacerad på en utbildning - hur får jag veta om jag kommer in?

  Om så många av de antagna lämnar sin utbildningsplats att det blir aktuellt att kalla reservplacerade kommer du att kontaktas av universitetet om det blir din tur. Reservantagning sker i den ordning du är placerad i den urvalsgrupp du tillhör.

  Så går urvalet till

 • Vad betyder att registrera sig på en utbildning?

  Du som har antagits till en utbildning och tackat ja får kallelse och information från institutionen inför kursstarten. Du måste sedan registrera dig som student på utbildningen enligt de instruktioner du får från institutionen. Du förlorar din plats om du inte registrerar dig.

 • Kan jag göra en sen anmälan?

  Kurser och program kan ha öppet för sen anmälan. Om du är behörig till de utbildningar som du har sökt, prioriteras din sena anmälan efter den dag anmälan kom in.

  Om flera personer anmäler sig samma datum blir det lottning av placeringen mellan de sökande. Klockslaget som du anmäler dig spelar ingen roll, utan det är datumet som har betydelse.

 • Vilka terminstider är det som gäller?

  Det finns en hösttermin och en vårtermin. Höstterminen börjar omkring den 1 september och är 20 veckor lång. Vårterminen börjar måndagen direkt efter höstterminen (omkring den 20 januari) och är också 20 veckor lång. Det finns inga lov under terminerna.

 • Jag studerar på ett annat universitet - går det att byta till Göteborgs universitet?

  Läser du fristående kurser har du möjlighet att växla mellan olika högskolor. Det är viktigt att komma ihåg att kurser med samma namn inte nödvändigtvis har samma innehåll.

  Om du går ett program måste du göra en ansökan till senare del av program/byte av studieort. Vi kommer då att jämföra upplägget på ditt förra lärosäte för att se om det du har läst stämmer med programmets upplägg vid Göteborgs universitet. Det måste finnas plats för att ta emot ytterligare studenter och du måste vara behörig. Kontakta institutionen som har utbildningen du vill flytta över till för att få mer information.

  Göteborgs universitets institutioner

 • Jag har en funktionsnedsättning - kan jag få någon hjälp med hänsyn till det?

  Du som har en dokumenterad varaktig funktionsnedsättning ska så långt som möjligt kunna studera på universitet på samma villkor som andra studenter. Du kan då få särskilt pedagogiskt stöd. För att få tillgång till särskilt pedagogiskt stöd behöver du först göra en digital ansökan i systemet Nais.

  Ansöka om särskilt pedagogiskt stöd i Studentportalen

  När du har gjort din ansökan om särskilt pedagogiskt stöd i Nais kommer en samordnare för studenter med funktionsnedsättning att kontakta dig och boka ett möte.

  Former av stöd
  Det finns olika former av särskilt pedagogiskt stöd att få. Till exempel:

  • Anpassad examination
  • Anpassad litteratur, så som talbok, e-textbok eller punktskrift
  • Anteckningsstöd
  • Utbildningstolkning, som kan exempelvis vara teckenspråkstolkning, skrivtolkning, syntolkning och döv/blind-tolkning
  • Programvaror för att underlätta ditt läsande och skrivande

  På Studentportalen hittar du mer information om särskilt pedagogiskt stöd vid Göteborgs universitet.

  Särskilt pedagogiskt stöd i Studentportalen

 • Jag är antagen, men kan inte ta min plats den här terminen. Kan jag behålla den?

  Om du blir antagen, men inte kan påbörja din utbildning kan du ansöka om anstånd med studiestarten för att påbörja utbildningen en senare termin. Det krävs att du har särskilda skäl för att inte kunna börja. Kontakta sektionen för antagning för ytterligare information.

 • Var får jag tag i en kursplan och litteraturlista?

  Du hittar kursplan och litteraturlista på sidan Hitta kursplan.

Sidansvarig: Utbildningsenheten|Sidan uppdaterades: 2017-07-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?