Ny i Sverige och vill studera - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny i Sverige och vill studera

Foto på en person som sitter och håller papper i sina händerHar du en utländsk utbildningsbakgrund, bor i Sverige och vill studera vidare här? Här hittar du information som hjälper dig i din planering att bli antagen till studier vid Göteborgs universitet.

Med utländsk utbildningsbakgrund menas en avslutad gymnasieexamen och eventuellt en påbörjad eller avslutad universitetsexamen.

Utbildningar och aktiviteter

Här har vi samlat de utbildningar och aktiviteter som Göteborgs universitet erbjuder och som är särskilt inriktade för dig som är ny i Sverige.

Utbildningar

 • Behörighetsgivande kurs i svenska

  Genom att gå behörighetsgivande kurs i svenska får du den behörighet som krävs för studier på universitet och högskolor i Sverige.

  Behörighetsgivande kurs i svenska

 • Kompletterande utbildningar
 •  

  Aktiviteter

 • Mentorprogrammet Universitetsvän

  Har du avlutade gymnasiestudier och/eller påbörjade universitetsstudier från ditt hemland och vill studera i Sverige? 

  I mentorprogrammet matchas studenter från Göteborgs universitet med dig som är ny i Sverige, för att ge dig en introduktion till högre studier. Tanken är att det ska vara både roligt och lärorikt, där ni tar del av varandras erfarenheter och kunskaper från olika länder. Mentorer och adepter träffas vid fem ledda gruppträffar med olika samtalsteman, som på olika sätt ska underlätta för adepterna att komma närmare universitetsstudier. Mellan gruppträffarna träffas mentorn och adepten själva.

  För frågor, mejla universitetsvan@gu.se.

  Mentorprogrammet Universitetsvän är ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Integrationscentrum, Göteborgs stad.

   

 • Skugga en föreläsning

  Vill du testa att studera på universitet och få en bättre inblick i vad akademiska studier innebär? På Göteborgs universitet kan du skugga en föreläsning.

  Föreläsningarna ges på svenska eller engelska. Det krävs därför att du har tillräckliga kunskaper i ett av språken för att kunna följa en föreläsning. Att skugga föreläsningar ger inga högskolepoäng och ger dig inte förtur om du senare ansöker till universitetet.

  Kontakta skuggaforelasning@gu.se om du är intresserad. Ange vilka ämnen, program eller kurser som intresserar dig. Vi kan inte garantera att alla föreläsningar går att skugga, så ange gärna flera alternativ.

 • Praktikplatser för dig med flyktingbakgrund

  Göteborgs universitet erbjuder praktikplatser för nyanlända med flyktingbakgrund. Vi samarbetar med Arbetsförmedlingen. För att kunna få en praktikplats på Göteborgs universitet måste du ha uppehållstillstånd.

  Om du är intresserad, kontakta Arbetsförmedlingen och be handläggaren där att kontakta universitetets personalenhet för mer information. Universitetet undersöker sedan vilka möjligheter det finns att få en praktikplats.

  Arbetsförmedlingen (extern sida)

Bedömning av utländsk utbildning

Om du tidigare har studerat vid en högskola eller ett universitet kan du få denna utbildning bedömd av Universitets- och högskolerådet (UHR). UHR:s utlåtande visar vad din utländska utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Bedömningen är bra för vidare planering av universitetsstudier eller när du söker arbete. Inom vissa yrken krävs en legitimation för att få arbeta i Sverige och då behöver du få dina dokument bedömda av till exempel Skolverket eller Socialstyrelsen.

Har du en utländsk gymnasieutbildning som är avslutad kommer ett utlåtande ifrån UHR visa om den ger dig grundläggande behörighet för universitetsstudier. Utlåtandet visar även om du har särskild behörighet i vissa ämnen. För dig som vill studera vidare kan detta vara bra att veta om du behöver komplettera din behörighet innan du kan ansöka till universitetsstudier i Sverige.

Saknar du dokument?

För dig som har en avslutad eftergymnasial utbildning från utlandet, men saknar dokument på delar av eller hela utbildningen, kan du ansöka om en utbildningsbeskrivning. Genom att ansöka om en utbildningsbeskrivning hos Universitets- och högskolerådet kan du få ett underlag som du kan använda när du planerar vidare studier, validering av kompetens eller söker jobb.

Validering av kompetens handlar om att ge ett erkännande för dig som saknar dokument från tidigare studier eller har arbetat länge inom ett yrke. När du blivit antagen till en utbildning vid Göteborgs universitet gör vi en individuell bedömning och tillvägagångssätten kan skilja sig åt. Bedömningen kan exempelvis innebära intervjuer med sakkunniga, teoretiska eller praktiska tester eller inlämningsuppgifter.

Saknar du dokument? (extern sida)

Frågor om validering av kompetens

Kontakta universitetets samordnare för validering om du har frågor om universitets arbete med bedömning och validering av reell kompetens.

Pernilla Hultberg, samordnare för validering

Behörighet till universitet

För att bli antagen till universitetsstudier krävs vissa förkunskaper. För grundläggande behörighet för studier på svenska behöver du

 • en avslutad utländsk gymnasieutbildning
 • goda kunskaper i svenska* och engelska
 • ibland kunskap i matematik beroende på när du gick ut gymnasiet.

*Vid utbildningar som ges helt på engelska är kunskaper i svenska inget krav.

Om du inte har en avslutad utländsk gymnasieutbildning ska du vända dig till vuxenutbildningen i din hemkommun för vidare information.

Utländsk gymnasieutbildning (extern sida)

Bli behörig på annat sätt

Om du helt eller delvis saknar formell behörighet för högre studier kan Göteborgs universitet bedöma dina erfarenheter ifrån arbets- och föreningsliv eller andra aktiviteter genom något som heter reell kompetens. Det är ett alternativt sätt att visa att du har den kompetens som krävs för att klara av den utbildning du ansökt.

Vad är behörighet?

Är du osäker på om du är behörig?

Under avsnittet Anmälan och antagning hittar du mer information om behörighet, dokument eller viktiga datum.

Anmälan och antagning

Så här anmäler du dig till studier

Du ansöker till studier via antagning.se. På antagning.se kan du hitta alla kurser och program som ges på svenska och till viss del även på engelska. På universityadmissions.se hittar du alla kurser och program som ges på engelska vid svenska högskolor och universitet samt information om vad som är viktigt att tänka på innan du ansöker till en utbildning eller kurs.

Studievägledning

Har du fler frågor eller funderingar om din planering av universitetsstudier? Kontakta studievägledarna vid Göteborgs universitet.

 

Sidansvarig: Utbildningsenheten|Sidan uppdaterades: 2020-05-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?