Förskollärarprogrammet, för arbete i förskola/förskoleklass - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förskollärarprogrammet, för arbete i förskola/förskoleklass

Grundnivå | 210 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
VT 2021
100% Dag
Göteborg
Öppnar 15 september GU-2L011

Om programmet

Vill du ha ett meningsfullt och självständigt yrke, där roliga upptåg och upptäckter i barns världar är en del arbetet? Som förskollärare bidrar du till barns uppväxt och att lägga grunden för framtida generationer.

Förskollärarens unika kompetens är att utveckla barns lärande och leda barngrupper i förskola och förskoleklass. Under utbildningen utvecklar du kunskaper som är viktiga för yrkesutövningen, bland annat hur du i barngrupper kan undervisa och arbeta med hållbarhets- och rättighetsfrågor, läs-, skriv- och matematikinlärning, digitala medier, lek och skapande, konflikthantering och specialpedagogik.

Arbetsmarknaden för förskollärare är mycket goda och chansen att få utvecklas med kollegor i arbetslag och ha ledaransvar är stora. Till utbildningen kommer studenter med olika bakgrund, åldrar och erfarenheter. Vi arbetar aktivt för att både stötta och utmana dig under dina studier. Under utbildningen får du möjlighet att utvecklas till professionell förskollärare genom handledd praktik i förskoleverksamhet och forskningsbaserad kunskap. Med din yrkesexamen och en förskollärarlegitimation kan du efter utbildningen bli anställd som förskollärare.

Det finns en mycket stor efterfrågan på utbildade förskollärare i hela landet. Som förskollärare är du med och lägger grunden till barnens livslånga lärande.

På förskollärarprogrammet i Göteborg studerar du i en miljö med omfattande framgångsrik forskning inom området utbildning för yngre barn. Förskollärarprogrammet fokuserar på barns lek och lärande, utveckling och behov av omsorg. Studierna handlar bland annat om barns språk och kommunikation, hållbar utveckling, matematik, digitala medier, samverkan, sociala relationer, konflikthantering, ledarskap, specialpedagogik, styrdokument och bedömning. En viktig del är den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU), och redan din första termin har du VFU-kurs då du får din VFU-placering på en förskola eller i en förskoleklass i Göteborg med omnejd. I slutet av programmet skriver du ett examensarbete. Vissa delar i slutet av utbildningen kan vara möjliga att göra utomlands.

Förskollärarprogrammet är 3,5 år (210 hp) och leder till en förskollärarexamen på grundnivå som ger dig behörighet att undervisa i förskola och förskoleklass, det vill säga att arbeta med barn i åldrarna ett till sex år. Vid Göteborgs universitet startar utbildningen varje termin.

Innehåll
Utbildningen består av tre områden:

Utbildningsvetenskaplig kärna (60 hp)
Studier inom det förskolepedagogiska området (120 hp, varav examensarbete 15 hp )
Verksamhetsförlagd utbildning (30 hp)

Utbildningsvetenskaplig kärna
Den utbildningsvetenskapliga kärnan behandlar kunskaper som är centrala i ditt arbete som förskollärare. Den löper som en röd tråd genom utbildningen och tar upp olika aspekter av ditt blivande yrke.

Förskolepedagogik
Studier inom det förskolepedagogiska området fokuserar på att utveckla kunskaper som är nödvändiga för att leda det pedagogiska arbetet i förskolan och förskoleklassen samt att kunna möta förskolebarns behov av omsorg, lärande och utveckling.

Den sista terminen väljer du flera kurser inom det förskolepedagogiska området, på avancerad nivå, som du fördjupar dig i.

Verksamhetsförlagd utbildning
Under din utbildning gör du totalt 20 veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Det innebär att delar av din utbildning är förlagda på en förskola och/eller i en förskoleklass. Du får med dig viktiga erfarenheter av, och kunskaper om, en förskollärares arbete samt får möjlighet att reflektera över yrkets olika sidor.

Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på VFU-platsen.

Mer information om programmet:
https://lararutbildning.gu.se/utbildning/forskollararprogrammet

 

Mer information om programmet

http://www.lararutbildning.g...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Engelska B, Naturkunskap A, Samhällskunskap A eller Engelska 6, Naturkunskap 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 6a/A6a).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

stvl.forskollararprogrammet@ped.gu.se

Institution

Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande
Box 300
40530 Göteborg
Besöksadress: Läroverksgatan 15


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?