Biomedicinska analytikerprogrammet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Biomedicinska analytikerprogrammet

Grundnivå | 180 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19716

Om programmet

 

Biomedicinska analytikerprogrammet är en utbildning för dig som är intresserad av biomedicin, teknik och människor och som vill arbeta med kvalificerat laboratoriarbete och undersökningsmetodik. Du väljer att specialisera dig inom laboratoriemedicin eller klinisk fysiologi. Utbildningen ger dig en yrkesexamen och legitimation som biomedicinsk analytiker samt en kanditatexamen. Arbetsmarknaden är mycket god.

Arbetsområde

Som biomedicinsk analytiker kan du arbeta på sjukhuslaboratorier, en dynamisk miljö där forskning och utveckling är en viktig del av verksamheten. Du kan välja att arbeta inom klinisk kemi, patologi, mikrobiologi och transfusionsmedicin med analyser och undersökningar av blod, kroppsvätskor och vävnader i diagnostiskt syfte. Du kan även arbeta inom klinisk fysiologi med att självständigt utföra fysiologiska undersökningar på de flesta av kroppens organ så som hjärta, njurar, lungor, kärl och nervsystem. Metoder som du kommer lära dig är bland annat ultraljud och Doppler, gammakamera, spirometri (lungfunktionstest), arbets-EKG samt olika neurofysiologiska undersökningar. Statliga forskningsinstitutioner och industrin, bioteknik och läkemedel, är andra möjliga arbetsplatser. Gemensamt för arbetsområdena är ansvar för rutiner och säkerhet i laboratoriearbetet och för metod- och kvalitetsutveckling.

Innehåll

Utbildningen omfattar tre års heltidsstudier. Huvudområdet är biomedicinsk laboratorievetenskap, dess teoretiska och praktiska grund samt kliniska tillämpningar. Första året får du en introduktion till yrket och en bas inom biomedicinsk laboratorievetenskap. Du läser även kurser i anatomi och fysiologi, vetenskaplig metodik och statistik, kemi och biokemi, farmakologi samt cellbiologi.

Inför termin 3 väljer du inriktning, laboratoriemedicin eller klinisk fysiologi. De inriktningsspecifika kurserna omfattar 90 av totalt 180 hp. Laboratoriemedicin innehåller medicinska ämnen som patologi, klinisk kemi, hematologi, transfusionsmedicin, klinisk mikrobiologi och immunologi. Klinisk fysiologi innehåller ämnen som nuklearmedicin, medicinsk informatik neurofysiologi, cirkulationsfysiologi, respirationsfysiologi, njur-och gastrofysiologi samt omvårdnad.

Under den senare delen av utbildningen genomför du cirka 20 veckor verksamhetsförlagd utbildning inom kliniska laboratorier, fysiologkliniker och vårdavdelningar inom Västra Götalandsregionen.Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Undervisningen sker i form av föreläsningar, grupparbete, laborationer, metodövningar, seminarier samt fältstudier och utformas så att du tränas i aktivt kunskapssökande och kritiskt tänkande. Litteraturen är till stor del på engelska. Sahlgrenska akademin erbjuder utbyte med utländska universitet.

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ingår som en integrerad del av utbildningen. Hygieniska krav inom hälso- och sjukvården gör att privata kläder samt att ringar,armband och armbandsur inte får bäras under den verksamhetsförlagda utbildningen samt att arbete i kontakt med patient alltid görs med kortärmade skyddskläder.

Vidare studier

Programmet ger dig en bred kunskapsbas för studier på avancerad nivå vilka kan leda till en magister- eller masterexamen. Ett års studier på avancerad nivå krävs för forskarnivå.

 

 

Mer information om programmet

http://www.sahlgrenska.gu.se...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Biologi B, Fysik A, Kemi B, Matematik C eller Biologi 2, Fysik 1a/1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 3b/3c (områdesbehörighet 12/A12).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Malin Eskesjö Hansson Tel: 031-786 6253 e-post: malin.eskesjo@sahlgrenska.gu.se

Institution

Institutionen för biomedicin
Box 440
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 9 A-B

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?