Digital humaniora, masterprogram - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Digital humaniora, masterprogram

Avancerad nivå | 120 hp

Programmet startar inte detta läsår. För information kontakta institutionen.

Om programmet

Masterprogrammet Digital humaniora är en spetsutbildning i skärningspunkten mellan de centrala humanvetenskapliga kompetenserna och teknikområdet. I denna tvååriga utbildning får du både arbeta med humanistiska frågeställningar och samtidigt ta dig an frågor om digital teknik i förhållande till dagens samhälle, kultur och forskning. Är du humanist och intresserad av att arbeta med digitala tekniker? Då kan programmet Digital humaniora vara något för dig!

Utbildningen ger dig kompetens för att kunna använda datorstödda forskningsmetoder och digitalisera text och bild. Ett användningsområde för dessa kunskaper är att till exempel kunna göra kulturarvsmaterial digitalt tillgängligt samtidigt som du har den kritiska förmåga som behövs för att ställa de viktiga frågorna. Vi använder den traditionella humanistiska kompetensen i förhållande till ny teknik och dess användning. Du får öva dig i att anlägga kritiska perspektiv och tänka kring humanioras relation till historia, samtid och framtid på nyskapande sätt. Inom digital humaniora kan du arbeta med allt från medeltida texter till sociala medier.

Genom att vidareutbilda dig inom Digital humaniora kommer du exempelvis att kunna arbeta såväl inom forskning som inom kulturarvs-eller digitaliseringssektorn. Du kan också arbeta med olika former av kulturförmedling och kunskapsproduktion som innebär användande av digitala tekniker. Din kompetens kommer att vara attraktiv för många olika branscher och du kommer att bli utbildad för både forsknings- och utvecklingsarbete för en såväl nationell som internationell arbetsmarknad.

Utbildningen består av ett antal tvärvetenskapliga kurser under termin 1 och 2 som ger ämnesmässig bredd och förmåga att arbeta i mångvetenskapliga projekt. Under termin 3 finns genom valbara kurser och fältkurs möjlighet att spetsa utbildningen mot ett valt verksamhets- eller forskningsområde, om så önskas i anslutning till studentens tidigare kandidatämne. Programmet varvar teoretisk fördjupning och praktisk tillämpning. Du läser ämnesövergripande kurser i kontakt med kulturarvs- och digitaliseringssektorn och får ta del av gästföreläsningar och göra studiebesök. Du har också möjlighet att göra ett fältarbete inom programmet och det avslutande masterexamensarbetet kan antingen utformas som en traditionell akademisk uppsats, som en artikel eller en digital resurs.

Vill du veta mer om programmets upplägg, se utbildningsplan m.m. läs mer här https://lir.gu.se/utbildning/avancerad-niva/digital-humaniora--masterprogram

Programmet startar varannan, jämn höst.

Visa mer

Studievägledning

Camilla Alvhage studiev.litt@lir.gu.se 031-786 4580

Programmet ges vid

Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Lundgrensgatan 1B

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?