Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förskollärarprogrammet, för arbete i förskola/förskoleklass

Grundnivå | 210 hp
VT 2018
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-2L000
HT 2018
100% Dag
Göteborg
Öppnar 15 mars GU-1L000

Om programmet

Förskollärarutbildningen vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, främjar ett vetenskapligt förhållningssätt samt förbereder för en kommande yrkesutövning och för fortsatt professionell utveckling. Under utbildningen ges studenten förutsättningar att utveckla kunskaper för ett uppdrag som innebär att barn ges likvärdiga förutsättningar för utveckling, lek och lärande i ett demokratiskt samhälle.

Det finns ett stort behov av utbildade förskollärare i samhället som kan arbeta i förskolan och vi uppmanar dig därför att söka till Förskollärarprogrammet vid Göteborgs universitet. Utbildningen riktas mot förskolans uppdrag och bidrar till att ge förskollärare en tydlig yrkesidentitet. Programmet leder till förskollärarexamen som avläggs på grundnivå.

Utbildningen innehåller tre områden:

  • Utbildningsvetenskaplig kärna (60 hp)
  • Studier inom det förskolepedagogiska området (120 hp)
  • Verksamhetsförlagd utbildning (30 hp)

Utbildningsvetenskaplig kärna

Den utbildningsvetenskapliga kärnan behandlar kunskaper som är centrala för dig som vill arbeta som förskollärare. Den löper som en röd tråd genom utbildningen och tar upp olika aspekter av ditt blivande yrke såsom styrdokument, utvärdering och systematiskt kvalitetsarbete.

Studier inom det förskolepedagogiska området

I detta område läggs fokus på att utveckla kunskaper som krävs för att leda det pedagogiska arbetet i förskolan och förskoleklassen samt att kunna möta förskolebarns behov av omsorg, lärande och utveckling.

Verksamhetsförlagd utbildning

Under din utbildning gör du även verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Det innebär att delar av din utbildning görs på en förskola och/eller i en förskoleklass. Du får prova på och få erfarenhet av förskollärares arbete samt reflektera över förskolläraryrkets olika sidor.

Behörighet

Du får behörighet att undervisa i förskolan och i förskoleklassen.

http://lararutbildning.gu.se/utbildning/forskollararprogrammet kan du läsa om arbetsmarknad, utbildningens upplägg och läsa intervjuer med studenter och förskollärare.

Mer information om programmet

http://www.lararutbildning.g...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Engelska B, Naturkunskap A, Samhällskunskap A eller Engelska 6, Naturkunskap 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 6a/A6a).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

stvl.forskollararprogrammet@ped.gu.se

Programmet ges vid

Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande
Box 300
40530 Göteborg
Besöksadress: Läroverksgatan 15

Sidansvarig: Webbsupport
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:11

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbsupport|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?