Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk, kandidatprogram, Landskapsvård - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk, kandidatprogram, Landskapsvård

Grundnivå | 180 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Mariestad

Om programmet

Studieort: Mariestad

Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk är en utbildning som vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt med gröna miljöer genom skötsel och utveckling av trädgård, park och landskap. När du söker till programmet väljer du en av två inriktningar, Trädgård respektive Landskapsvård.

Om utbildningen
Alla moment i utbildningen vägleds av ett ekologiskt, hållbart och humanistiskt förhållningssätt till det gröna kulturarvet. Du lär dig också att dokumentera, analysera och tolka olika miljöer och anläggningar för att kunna upprätta planer för relevanta åtgärds- och skötselförslag. Väljer du inriktning mot Landskapsvård lär du dig utveckla och i praktiken sköta värdefulla landskap så som bebyggelsenära miljöer och kultur- och naturlandskap. Utöver traditionella arbetsmetoder och trädvård ingår bl.a. GIS och historiska kartor. Du lär dig slå med lie, bygga gärdesgårdar, hamla träd och teoretiskt analysera platsers historiska värde.

Arbetsområden
Du kan arbeta med praktisk arbetsledning kring friluftsanläggningar, park- och tätortsmiljöer antingen inom det privata näringslivet som konsult eller hos Länsstyrelsen, Skogsvårdsstyrelsen, kommuner och Svenska kyrkan. Att starta eget företag är vanligt och kundgruppen är varierande, ofta inom lantbruket. Du kan även arbeta som utredare eller utvecklare av områden som vårdas av någon av ovanstående aktörer. Flera av våra tidigare studenter arbetar inom känsliga miljöer så som kulturreservat, naturreservat och nationalparker.

Innehåll
Undervisningen är förlagd till undervisningslokaler i centrala Mariestad och de praktiska momenten sker dels i den centrala Universitetsparken samt i naturmiljöer inom närliggande kommuner. Första terminen får du en inblick i det gröna kulturarvet och en första introduktion till respektive hantverksinriktning. Gemensamt läser båda inriktningar ämnen som marklära, växtkunskap och botanik. Under terminerna två och tre lär du dig grunderna i landskapsvårdens hantverk med bland annat stängsling, röjning, lieslåtter och gärdesgårdsbyggnation. Termin fyra och fem ger dig fördjupningar i skötsel, anläggning, gestaltning och kulturhistoria. Här får du också möjligheten att genom praktik pröva att omsätta dina inhämtade kunskaper på en arbetsplats som matchar din inriktning. Vi har goda kontakter med organisationer och nätverk som fokuserar på historiska parker, trädgårdar och kulturlandskap vilket ger dig goda ingångar till kvalificerad praktik och kontakt med yrkesfältet. Under termin fem har den som vill möjlighet till utlandspraktik. Den sista terminen gör du ett examensarbete som leder fram till en kandidatexamen i kulturvård med inriktning mot landskapsvård.

Undervisningsformerna är varierade och anpassade till trädgårdshantverkarens och landskapsvårdarens olika arbetsmetoder. Praktisk färdighetsträning varvas med teoretiska moment, som litteraturstudier, föreläsningar och seminarier. Utbildningen innefattar både individuella uppgifter och grupparbeten. Kurslitteratur på engelska förekommer. Kulturvårdsämnet och hantverksvetenskap utgör sammanlagt 67,5 hp av programmet. Dessa kurser samläses med Bygghantverksprogrammet.

Vårterminerna är förlängda med 5 veckor vardera för att få så stor del av odlingsåret inom programmet som möjligt. Vårterminerna slutar därför drygt en vecka in i juli medan den sista terminen istället slutar 10 veckor tidigare, dvs. i slutet av mars.

Fortsatta studier
Efter examen har du möjlighet att läsa vidare på masterprogrammet i kulturvård

Examen
Programmet Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk med inriktning landskapsvård leder till en kandidatexamen i kulturvård med inriktning mot landskapsvård.

 

Mer information om programmet

http://conservation.gu.se/ut...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

031-786 4701, svl@conservation.gu.se

Institution

Institutionen för kulturvård
Box 130
40530 Göteborg
Besöksadress: Guldhedsgatan 5a


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://utbildning.gu.se/program/program_detalj/?focusid=LASK&programid=N1TLH
Utskriftsdatum: 2020-08-10