Arbetsvetenskap, magisterprogram - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arbetsvetenskap, magisterprogram

Avancerad nivå | 60 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-17599

Om programmet

Globalisering och samhällsomvandling håller på att förändra förutsättningarna för arbetslivet på 2000-talet. Arbete inom industri och offentliga verksamheter organiseras på nya sätt vilket även påverkar anställningsförhållanden och relationerna mellan arbetsmarknadens parter.

Magisterprogrammet i arbetsvetenskap utvecklar din vetenskapliga förmåga att undersöka och hantera frågor som rör organisationsförändringar inom privat och offentlig verksamhet, samt förändringar på arbetsmarknaden.

Utbildningen ger dig både fördjupad kunskap om aktuella utvecklingskoncept nationellt och internationellt samt ett kritiskt analytiskt förhållningssätt till förändringarna. Programmet ger dig även kunskaper i att identifiera och analysera problem i dagens arbetsliv samt att hantera förändringsarbete inom arbetsorganisation och kompetensfrågor.

Du läser organisations- och arbetsmarknadsteoretisk litteratur, diskuterar metodologiska utgångspunkter och skriver ett examensarbete.

 

 

Innehåll

1) Organisations- och ledarskapstrender i ett hållbarhetsperspektiv, 15 hp. I denna kurs studeras hur olika organisations- och ledarskapsmodeller sprids, anammas och implementeras nationellt och internationellt. Olika organisations- och ledningsmodeller problematiseras med avseende på ekonomisk effektivitet och social hållbarhet för både företag/verksamhet och individ.

2) Arbetsmarknad i nationellt och internationellt perspektiv, 15 hp. Kursen behandlar anställnings- och arbetsmarknadsförhållanden i Sverige och andra länder. Det svenska arbetsmarknadssystemet analyseras med hjälp av olika teoretiska förklaringsmodeller och sätts in i ett internationellt perspektiv

3) Forskningsmetoder, 15 hp. Kursen förmedlar vetenskapsteoretiska och praktiska kunskaper om kvalitativ och kvantitativ metod.

4) Examensarbete, 15 hp. Självständigt arbete under handledning av forskare.

Magisterprogrammet vid Göteborgs universitet är unikt genom att du får möta de bästa forskarna och lärarna i arbetsvetenskap vid tre universitet och högskolor i västra Sverige: Göteborg, Borås, och Karlstad. Vissa föreläsningar och seminarier, ca 5 till 10 dagar under utbildningen, kommer att ske på annan ort än Göteborg. Du kommer därigenom att bygga upp ett unikt nätverk med forskare och magisterstudenter i regionen under programmet.

 

Yrkesmöjligheter efter avslutade studier.

En magisterexamen i arbetsvetenskap ger dig möjligheter till kvalificerat utvecklings- utrednings- och utvärderingsarbete inom företag, myndigheter och organisationer. Magisterexamen ger dig också möjlighet att söka in på forskarutbildning för att därigenom uppnå doktorsexamen i arbetsvetenskap.

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Samhällsvetenskaplig kandidatexamen omfattande 180 hp. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska 3/Svenska B.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Kontakta gärna studievägledningen på: antje.olsen@gu.se.

Institution

Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Box 720
40530 Göteborg
Besöksadress: Skanstorget 18

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://utbildning.gu.se/program/program_detalj/?programid=S2ARB
Utskriftsdatum: 2020-08-15