Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i Filmisk gestaltning

Grundnivå | 180 hp
HT 2018
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19600

Om programmet

Vad vill du visa?
Vad har du för avsikt när du filmar och vilka val gör du? Vilka bilder tar du och vilka avstår du ifrån? Vad har du att berätta, vad vill du visa, vad är det som bara du kan göra?  För att utveckla det unika och det personliga i ditt filmskapande stimulerar vi dig att agera i förhållande till omvärlden och till dig själv. Detta sker genom praktiska övningar och genom muntliga och skriftliga reflektioner.

Programmet vänder sig till dig som med hjälp av studier i konstnärlig praktik vill fördjupa dina kunskaper i idé-, projekt- och produktionsmetodik där kameran är det centrala verktyget i arbetet med visualisering och iscensättning. Syftet med studierna är att utveckla den egna konstnärliga praktiken och att träna förmågan att reflektera och relatera i förhållande till den omgivande verkligheten.

I den filmiska praktiken ingår teknisk kunskap och konstnärlig färdighet. Som student får du kunskap om hela processen i skapandet, från idé, ekonomi, finansiering och praktiskt genomförande, till distribution och offentlig visning. Vägledande i studierna är fem begrepp: omdöme; insamling; urval; presentation; arkiv. Tillsammans skall de fem begreppen underlätta och utgöra grunden i arbetet med att studera och identifiera den metodik och det yrkesområde du vill verka inom. Det innebär att såväl konstnärliga-, vetenskapliga-, ekonomiska-, tekniska- och praktiska aspekter studeras och diskuteras i förhållande till projektet. Reflektioner utbyts i seminarieform och genom individuella handledningssamtal där studenterna utmanas att formulera sig kring sitt arbete och andras arbeten.

Film är ett av fyra ämnen på Akademin Valand där även fri konst, foto och litterär gestaltning ingår. Genom valbara kurser har du som student möjlighet att delta i kurser inom de andra ämnena.

Innehåll

Första året - fokus på bild samt att agera
Som student studerar och analyserar du praktiskt och teoretiskt din inställning till begreppet bild. Genom korta övningar undersöker du bildens och ljudets bidrag till det egna uttrycket och tränar dina färdigheter i att hantera de tekniska redskapen. Du får också redskap för att kunna arbeta pedagogiskt med kameran som verktyg för lärande. Utifrån begreppet att agera tränar du dina färdigheter i att avbilda, iscensätta samt din förmåga att bedöma och göra urval.

Andra året - fokus på rum och planering
Här undersöker du genom praktiskt arbete din inställning till rum och rumslighet. Du tränar dina färdigheter i att hitta och iordningställa rum exteriört och interiört för arbete med avbildning och iscensättning.
Utifrån begreppet planera arbetar du med alla moment som föregår och följer ett genomförande av ett filmprojekt. Utöver idéutveckling så tränas du i din förmåga att upprätta och bedöma projektplaneringar i relation till resurser och tid.

Tredje året - fokus på att producera och att presentera
Du genomför en produktion från idé till färdig masterkopia. I samband med Göteborg Film Festival kommer du att presentera ditt filmiska arbete för publik för att därefter undersöka möjligheter för det egna verkets visning och spridning. Du kommer också att skriva en reflekterande text utifrån ditt eget konstnärliga arbete där du får möjlighet att reflektera över ditt lärande.

Vill du veta mer om utbildningen och skolan? Läs vår ämnesbeskrivning: akademinvaland.gu.se/om-oss/film

Arbetsområden

Programmet ger dig en grund för att kunna verka självständigt som filmare.

Studierna utgår från en breddad syn på filmområdet där nya yrkesroller och möjligheter växer fram i och med den tekniska och samhälleliga utvecklingen.  Syftet med studierna på Akademin Valand är att utveckla metoder för den egna filmiska praktiken, möjliggöra nya filmiska uttryck och upptäcka nya offentliga visningsmöjligheter och områden för verksamhet.  I en visuell värld har de flesta institutioner, företag och offentliga verksamheter behov för att med kameran som verktyg visualisera sin verksamhet. Du kan också bredda ditt yrkesområde till pedagogiska uppdrag kopplat till rörlig bild.

Fortsatta studier

Utbildningen förbereder dig för fortsatta studier på avancerad nivå. På Akademin Valand kan du till exempel söka Masterprogrammet i film.

Examen

Efter avslutad utbildning kan du ta ut en konstnärlig kandidatexamen i Filmisk gestaltning.

Mer information om programmet

http://akademinvaland.gu.se/...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Urval grundas på arbetsprover och intervjuer. Information om arbetsprover och urvalsprocessen hittar du på www.akademinvaland.gu.se/utbildning/program/K1FIG/ansokan.

Studievägledning

Programmet ges vid

Akademin Valand
Box 132
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 50

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:11

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?