Konstnärligt kandidatprogram i litterär gestaltning - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Just nu har vi ett tekniskt problem som gör att det felaktigt står att vissa utbildningar inte startar detta läsår. Aktuell information finns på institutionens webb, se länk under utbildningsbeskrivningen.
Torsdag 25 oktober 11:57

Konstnärligt kandidatprogram i litterär gestaltning

Grundnivå | 180 hp

Programmet startar inte detta läsår. För information kontakta institutionen.

Om programmet

Kandidatprogrammet i Litterär gestaltning är en helt ny utbildning, skapad för dig som vill arbeta med litteratur och få en bred utbildning på konstnärlig grund. För att gå utbildningen behöver du vara nyfiken på och intresserad av litteraturen som konstform och som en pågående verksamhet där människor arbetar både enskilt och tillsammans. Du behöver däremot inte ha stor erfarenhet av eget skrivande. Utbildningen ger gott om möjligheter till att träna på att skriva, läsa och tänka kring framför allt den litteratur som skrivs och läses idag: vad den är och vad den kan vara, hur den kan förstås – och hur den kan förändras.

Att arbeta med litteratur är mer än att vara författare. Och att vara författare inbegriper ofta mycket mer utöver att på egen hand arbeta med sitt litterära projekt: att skriva inom olika genrer, att översätta, att redigera andras texter, att arbeta med litteraturkritik och essäer, att driva tidskrifter och förlag och att ordna eller delta i offentliga samtal. Kandidatprogrammet i Litterär gestaltning tar upp alla dessa aspekter och ger en gedigen grund för dig som vill verka inom litteraturen. Efter avslutad utbildning finns möjligheter att gå vidare i olika riktningar och med olika former av litterär praktik.

En viktig utgångspunkt för utbildningen är att du som går den inte bara ska få verktyg för att ta dig in i en litterär offentlighet utan också kunna skaffa de kunskaper som behövs för att vara med och skapa nya litterära offentligheter och förändra litteraturens platser och rum.

Om utbildningen

Litterär gestaltning är sedan länge en viktig plats för skandinaviska författare i början av sitt skrivande och numera även en mycket uppskattad utbildning i skönlitterär översättning. Här möts skrivande och läsande personer för att samtala om sina egna och andras texter och för att tillsammans tänka över frågor som rör litteraturens förhållande till dess omvärld.

Ämnet Litterär gestaltning arbetar utifrån en folkbildningstradition där kunskap är något som skapas tillsammans och stor vikt läggs vid en pedagogik som möjliggör ett klassrum där alla hjälper varandra. Samtidigt är Litterär gestaltning en konstnärlig utbildning med stort utrymme för studenternas egna skapande.

Kandidatprogrammet i Litterär gestaltning är en helt ny utbildning som bygger vidare på den tradition och de tillvägagångssätt som skapats under drygt tjugo år.
Det nya programmet är på grundnivå och förutsätter inte att du som student redan vid utbildningens början har ett självständigt och pågående konstnärligt skapande. Programmet vill vara en plats där du tillsammans med andra kan söka dig fram till vilka litterära praktiker som intresserar dig. Det tar sig an många av de verksamheter som ingår i litteraturen som fält men inte nödvändigtvis är synliga i den traditionella författarrollen så som den ofta porträtteras.  Som student får du också en möjlighet att väsentligt bredda din litterära kompetens.

Innehåll

Under utbildningens tre år kombineras praktiska och teoretiska inslag. Skrivuppgifter och projektarbeten knyts till specifika frågeställningar som kan röra alltifrån röstens funktion i dramatik och poesi, till skrivandets och läsandets roll i samhället eller typografins betydelse för en text.

Som student kommer du bland annat att få prova på att skriva i olika genrer, att översätta, att arbeta redaktionellt med texter, att planera litterära händelser av olika slag. I anslutning till dessa uppgifter kommer du att få läsa skönlitteratur och teoretiska texter, som fungerar både som exempel och fördjupningar. Utbildningen skiljer sig från traditionell litteraturvetenskap genom att dess tänkande utgår från konstnärliga praktiker snarare än från teori och genom ett tydligt fokus på litteraturen så som den skrivs och läses idag.

Litterär gestaltning utgör en av fyra enheter på Akademin Valand där även fri konst, foto och film ingår. Här arbetar vi i en dynamisk tvärkonstnärlig miljö där vi utvecklar våra ämnen, bidrar till nyskapande arbetsformer och öppnar för nya konstnärliga forskningsfält. Genom valbara kurser har du som student möjlighet att delta i kurser inom de andra ämnena.

De undervisande lärarna har stor erfarenhet av att arbeta konstnärligt med litteratur i olika roller. De kan vara författare, översättare, redaktörer eller på annat sätt verksamma inom den litterära offentligheten.

Under utbildningens sista termin kommer du att tillsammans med övriga studenter genomföra ett längre och mer självständigt konstnärligt projektarbete. Det kan exempelvis handla om att skapa ett tidskriftsnummer eller en serie samtal om litterära frågor, en mindre litteraturfestival eller en skriftserie.

Examen

Efter avslutad utbildning kan du ta ut en Konstnärlig kandidatexamen i litterär gestaltning.

Läge och lokaler

Göteborg har sedan länge ett livligt litteraturliv i form av tidskrifter, mindre förlag, skrivarcirklar, litteraturfestivaler och andra verksamheter som vill skapa och förändra samtal om litteratur. Allt detta kommer att vara en viktig del av utbildningens sammanhang och som student kommer du att få möta och ta del av dessa verksamheter på olika sätt.
Akademin Valand ingår i den Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet. Akademin Valand ligger mitt i Göteborg, en kvarts promenad från Centralstationen och ett kort stenkast från huvudgatan Kungsportsavenyn. I lokalerna finns vid sidan av seminarierum och föreläsningssalar också ett par gallerier, olika typer av verkstäder och en liten biograf.

Ekonomi

Utbildning på svenska universitet är gratis för medborgare i EU eller EES-länderna. Kostnader för kurslitteratur betalas av studenten.

Visa mer

Studievägledning

Lena Collin
Kontaktformulär
031 - 786 1107
Kristinelundsgatan 6-8

Programmet ges vid

Akademin Valand
Box 132
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 50

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2018-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?