Konstnärligt kandidatprogram i möbeldesign med inriktning trä - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i möbeldesign med inriktning trä

Grundnivå | 180 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska

Om programmet

Utbildningen riktar sig till dig som vill arbeta med möbler utifrån ett utforskande och konceptuellt förhållningssätt till material, innovation och hållbar utveckling i såväl små som stora sammanhang.

Omgiven av den vackra naturen i Dals Långed, 17 mil norr om Göteborg, ligger HDK-Valand Steneby. Verkstäderna är välutrustade och rymmer alla de maskiner som krävs för en samtida möbelproduktion. Du har också tillgång till en lasergravyrmaskin samt en fem-axlig CNC. Begreppen material, kropp och rum är centrala i utbildningen. På programmet får du möjlighet att undersöka materialet trä, och hur det samspelar med möbeln, rummet och med våra sinnen.

Fokus under utbildningen är att lösa konstnärliga och materialrelaterade problem med hänsyn till omvärld och mänskliga behov. Du har tillgång till trämaterial som växt i regionen och som torkas i avdelningens virkestork.

Under de tre åren som utbildningen omfattar, utvecklar du genom projektbaserade kurser ett eget förhållningssätt till möbeldesign. Grundläggande kunskap i material, teknik och designmetodik lägger grunden för att utveckla ett självständigt arbetssätt och ett kritiskt tänkande inom möbeldesign.

Studieresor och besök på mässor, hos företag i branschen och på designkontor görs också kontinuerligt under utbildningen. Workshops, gästlärare och tematiska projekt ger dig ytterligare inspiration och fördjupade perspektiv.

Kurser i visuell gestaltning och kommunikation samt teori och historia sker tillsammans med studenter på de andra konstnärliga kandidatprogrammen på HDK-Valand vid Steneby.

Programmet är en del av den internationella miljön på HDK-Valand vid Steneby. Undervisningen sker på engelska, till exempel föreläsningar och handledning.  Om du är svenskspråkig får du utföra vissa moment på svenska, om det är möjligt med hänsyn till studiegruppen. Ansökan görs på engelska eller svenska.

Besök Möbeldesign på instagram!

Innehåll

Det första året är grundläggande och inriktas till stor del på fördjupade kunskaper i teknik, material och designprocesser. Året innefattar bland annat övningsuppgifter som ökar kunskapen i skiss, hantverk och tillverkning. Du får även träna på processen vid produktutveckling – från skiss och skalmodell via mock-ups och cad till färdig produkt på en hög teknisk nivå.

Under andra året betonas medvetenheten om relationen till omvärld, samtid och historia. Du får en orientering i pågående diskussioner inom konsthantverk, design, konst och offentlig gestaltning och tränas i att utveckla produkter eller möbler för speciella miljöer och mot företag.

Under det tredje året fördjupas övningarna i metodik, gestaltning och kommunikation. Du har möjlighet att göra utbyte med en annan skola genom vårt internationella nätverk. En praktikperiod ger förutsättningar att knyta kontakter med tillverkare och designkontor. Vårterminen avslutas med ett examensarbete där du får möjlighet till fördjupning och genomföra ett undersökande designarbete i möbeldesign med inriktning trä.

Arbetsområden/fortsatta studier

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta på ett designkontor eller i egen verksamhet. Utbildningen förbereder dig även för fortsatta studier på avancerad nivå.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i design i Möbeldesign inriktning trä.

Mer information om programmet

https://hdk-valand.gu.se/eng...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov och intervju. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på http://hdk.gu.se/utbildning/mobeldesign-tra-180hp/ansok

Studievägledning

För studievägledning kontakta/for student counseling contact studievagledning@hdk-valand.gu.se.

Institution

HDK-Valand - Högskolan för konst och design
Box 131
40530 Göteborg
Besöksadress: Kristinelundsgatan 6-8

Telefon: 031-786 10 00

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?