Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i Metallgestaltning

Grundnivå | 180 hp
HT 2018
100% Dag
Bengtsfors
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska

Om programmet

Det sägs att smide är det enda hantverksområdet där kvalitén blir bättre ju fortare man arbetar. För att lyckas måste du ha stor teknisk kompetens och som aspirerande konstnär, en kreativ förmåga.

I den unika studiemiljön i Dals Långed, 17 mil norr om Göteborg, ligger den 1 200 kvadratmeter stora smedjan där du får förutsättningar till ett mångsidigt, tredimensionellt och experimentellt skapande. Här lär du dig bearbetningstekniker som till exempel varmsmide, svets och plåtformning. Verkstadens storlek, utrustning och tillgänglighet ger dig möjlighet att arbeta i alla format, ofta i skarpa projekt och tävlingar gentemot uppdragsgivare och utställningar. Under utbildningstiden får du även möjlighet att visa dina arbeten i olika publika miljöer.

Om utbildningen

Under de tre åren som utbildningen omfattar ingår kurser i järn, stål, offentlig gestaltning, visuell gestaltning, kommunikation samt teori och historia. Du arbetar till stor del i projektform där tekniska, materialmässiga och funktionella krav relateras till rums- och gestaltningsproblematik. Genom föreläsare, gästlärare, workshops och studiebesök får du perspektiv och inspiration till ditt arbete och kan sätta det i relation till teori samt vår omvärld, samtid och historia. Du uppmanas att delta i nationella och internationella utbyten, tävlingar och utställningar som ligger till grund för framtida nätverk.

Kurser i Visuell gestaltning och kommunikation samt Teori och historia sker tillsammans med studenter på de andra konstnärliga kandidatprogrammen på HDK vid Steneby.

Programmet är en del av den internationella miljön på HDK vid Steneby. Undervisningen sker på engelska, till exempel föreläsningar och handledning.  Om du är svenskspråkig får du utföra vissa moment på svenska, om det är möjligt med hänsyn till studiegruppen. Ansökan görs på engelska eller svenska.

Besök Metallgestaltning på facebook och instagram!

Innehåll

Det första året är grundläggande uppbyggt kring inriktas till stor del på fördjupade kunskaper i teknik, material och uttryck. Du får lära dig om materialens egenskaper, inklusive de metaller som är mindre vanliga i smide såsom rostfritt stål, koppar och aluminium. Du får även tid att etablera och förstärka ditt konstnärliga språk, undersöka hur din konstnärliga idé möter sociala sammanhang.

Andra året betonas medvetenheten om relationen till omvärld, samtid och historia. Du får en orientering i pågående diskussioner inom konsthantverk, design, konst och offentlig gestaltning. Möjlighet till praktik eller studieutbyte med en annan skola ges.

Under det tredje året ges större utrymme för individuellt formulerade projekt av den studerande i samråd med handledare. Fokus ligger på omvärldsrelaterade projekt i offentliga rum. Du får kommunicera dina resultat på flera olika offentliga platser som mässor och utställningar inom- och utomhus. Vårterminen avslutas med ett självständigt examensarbete om 15 veckor.

Arbetsområden/fortsatta studier

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta med uppdrag för privata och offentliga uppdragsgivare, utställningar och egen konstnärlig verksamhet. Utbildningen förbereder dig även för fortsatta studier på avancerad nivå.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i konsthantverk med inriktning Metallgestaltning

Mer information om programmet

http://hdk.gu.se/english/edu...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov och intervju. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på http://hdk.gu.se/utbildning/metallgestaltning-180hp/ansok

Studievägledning

Lena Collin, +46 31 786 1107, lena.collin@hdk.gu.se

Programmet ges vid

HDK - Högskolan för design och konsthantverk
Box 131
40530 Göteborg
Besöksadress: Kristinelundsgatan 6 - 8

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:11

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?