Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i smyckekonst

Grundnivå | 180 hp
HT 2018

Om programmet

Relationen mellan människan som bärare och smycket är central i utbildningen i Smyckekonst vid HDK. Utgångspunkten för kandidatprogrammet är ett personligt, konstnärligt uttryck, som får tid och plats att utvecklas. Utbildningen är den enda i sitt slag i Norden.

Utbildningen varvar teori och praktik och uppmuntrar dig till självständigt kritiskt tänkande och skapande. Första tiden ligger fokus på material och teknik, sedan vägleds du mot ett allt mer självständigt och komplext arbete inom området. En del av studierna är planlagda som diskussionsseminarier kring ämnen som berör konstnärligt skapande och rollen som yrkesverksam smyckeskonstnär.

HDK:s miljöer är välkomnande och inspirerande. Våra lärare, som är specialiserade i olika konstnärliga områden, vägleder och stödjer din utveckling. Du får tillgång till välutrustade verkstäder med specialiserade tekniker till din hjälp. Smyckeverkstaden är främst utrustad för arbeten i metall, men det går att arbeta med andra material och tekniker. Kurser i specialtekniker ges också, som till exempel gjutning, emaljering och smide.

Du får en egen arbetsplats och du har universitetets Konstbibliotek nära till hands inom husets väggar. Under utbildningen finns också möjlighet till utbytesstudier med andra lärosäten runt om i världen.

Kurser i visuell gestaltning, historia, skrivande, kommunikation och teoribildning inom konsthantverk, konst och design sker tillsammans med studenter från utbildningarna i keramikkonst och textilkonst.

Innehåll

Det första året är grundläggande och inriktas till stor del på fördjupade kunskaper i teknik, metod och uttryck och är uppbyggt kring materialens egenskaper. Du får även tid att etablera och förstärka ditt konstnärliga språk, undersöka hur din konstnärliga idé möter social relevans.

Andra året betonas medvetenheten om relationen till omvärld, samtid och historia. Du får en orientering i pågående diskussioner inom konsthantverk, design och konst.

Under det tredje året ges större utrymme för individuellt formulerade projekt av den studerande i samråd med handledare. Vårterminen avslutas med ett examensarbete där du får visa din förmåga att självständigt driva ett konstnärligt fördjupningsarbete inom en given tidsram.

Arbetsområden/Fortsatta studier

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta med egen verksamhet som konstnär med specialkunskaper inom området smyckekonst. Utbildningen förbereder dig även för fortsatta studier på avancerad nivå.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i konsthantverk med inriktning smyckekonst

Mer information om programmet

http://hdk.gu.se/utbildning/...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Urvalet baseras på arbetsprov och intervju. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du på http://hdk.gu.se/utbildning/smyckekonst-180hp/ansok

Studievägledning

Lena Collin
Kontaktformulär
031 - 786 1107
Kristinelundsgatan 6-8

Programmet ges vid

HDK - Högskolan för design och konsthantverk
Box 131
40530 Göteborg
Besöksadress: Kristinelundsgatan 6 - 8

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:11

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?