Konstnärligt masterprogram i fotografi med inriktning mot arkiv - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt masterprogram i fotografi med inriktning mot arkiv

Avancerad nivå | 120 hp

Utbildningen har inte något nytt startdatum inplanerat. För mer information kontakta studievägledaren.

Om programmet

Akademin Valand erbjuder ett tvåårigt masterprogram till dig som är intresserad av att arbeta med fotografi och arkiv. Utbildningen vänder sig till dig som är bildkonstnär eller bildarkivarie i Sverige eller internationellt, till dig som arbetar med bild i arkiv på museum, i samlingar eller på bibliotek. Även du som är konst-/kulturvetare, sociolog eller antropolog kan söka utbildningen.

Utbildningen tar upp arkivens historia och teori samt olika metoder, såväl konstnärliga som vetenskapliga, för samlande och ordnande. Olika exempel på konstnärliga arbeten och förhållningssätt, där arkivet är utgångspunkt och referensram, presenteras och diskuteras, likväl som exempel på aktuell arkivforskning. Utbildningen bygger på eget arbete med arkivmaterial. Examensuppgiften skall förena gestaltande och teoretiska perspektiv samt presenteras offentligt i form av en utställning, publikation eller annan lämplig redovisningsform. Utbildningen är forskarförberedande och ger en bra grund för vidare doktorandstudier.

Det fotografiska mediet har spelat en betydelsefull roll i skapandet av det moderna samhället. Fotografiet har en bred och komplex historia som kanske vår tids viktigaste visuella representationsform. Fotografier kan ses både som dokument och konstnärliga verk. Ett konstnärligt masterprogram i fotografi med inriktning mot arkiv ska ses mot denna bakgrund och som en möjlighet att ytterligare belysa, problematisera fotografiets inflytande och position i samhället, historiskt och i samtiden. För att förstå, påverka och utveckla de visuella konventioner som bygger vårt seende krävs utvecklande av en visuell läskunnighet. En sådan kunskap nås effektivast genom eget gestaltande arbete.  

Mer information om programmet

http://www.akademinvaland.gu...

Visa mer

Studievägledning

Camilla Alvhage, 031-786 5103, camilla.alvhage@akademinvaland.gu.se

Institution

Akademin Valand
Box 132
40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 50

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?