Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Logopedprogrammet

Grundnivå | 240 hp

Programmet startar inte detta läsår. För information kontakta institutionen.

Om programmet

Utbildningen till logoped är flervetenskaplig och ger kunskap om kommunikation samt kommunikationsstörningar och störd sväljningsfunktion. Målet är att du efter avslutade studier ska vara väl förberedd för att arbeta självständigt som logoped inom hälso- och sjukvård och att du kan delta i kunskapsutveckling inom området.

Logopedprogrammet är en akademisk yrkesutbildning (240 hp) som efter 4 år leder till logopedexamen. Programmet utgör grund för legitimation som logoped efter ansökan hos Socialstyrelsen. Programmet syftar även till en generell examen och förberedelse för fortsatt utbildning på forskarnivå.

Utbildningen ger dig en gedigen bas för att arbeta med människor i olika åldrar och med olika orsaker till sina kommunikationssvårigheter och/eller sväljningsproblem. Du kan arbeta inom flera olika verksamheter och som lärare eller forskare. De flesta logopeder är anställda inom sjukvården och hör då t ex till en logopedmottagning, en öron-näsa-hals-klinik, en rehabiliteringsklinik eller ett habiliteringsteam. Det finns även logopeder som är anställda av kommunen och arbetar då inom primärvården, äldreomsorgen eller skolan. Ett mindre antal logopeder är privatpraktiserande.

Huvudområdet på programmet är logopedi och omfattar 129 hp. Den teoretiska undervisningen bedrivs i basblock inom huvudområdet och inom kurser i lingvistik (51 hp), psykologi (30 hp) och medicin (30 hp). Den praktiska undervisningen upptar  en stor del av utbildningen och ingår i huvudområdet. Utbildningen har särskilda undervisningsmoment som startar redan termin ett för att förbereda dig för den verksamhetsförlagda utbildningen som äger rum termin fem, sex och sju. Du kommer att få möjlighet till träning av eget tal och egen röst under hela programmet. Utbildningen genomförs i samverkan mellan utbildning, yrkesverksamhet och forskning. Forskningsförberedande inslag återkommer kontinuerligt  och termin åtta ägnar du helt åt examensarbete (30 hp).

Studierna bedrivs på heltid med schemalagd undervisning under del av dag eller hela dagar. Undervisningen ges som föreläsningar, seminarier, laborationer och verksamhetsförlagd utbildning. Undervisningsformer och examinationsformer varierar och används för att främja olika professionella kompetensmål. Studentaktiverande pedagogik utgör ett stort inslag inom undervisningen. Kurslitteratur är på engelska och svenska.

Mer information om programmet

http://www.sahlgrenska.gu.se...

Visa mer

Studievägledning

Malin Eskesjö Hansson, malin.eskesjo@sahlgrenska.gu.se, 031-786 6253, telefontid: torsdag 11.00-12.00, drop in: tisdag 14.00-15.00, besöksadress: Medicinaregatan 3

Programmet ges vid

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
Box 430
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 11-13

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-02-20 13:11

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?