Kemi, kandidatprogram - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kemi, kandidatprogram

Grundnivå | 180 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
INTRODUKTION/KURSSTART: Programupprop den 31 augusti
VT 2021
100% Dag
Göteborg
Öppnar 15 september GU-29704

Om programmet

Kemi spelar en viktig roll i vår vardag och behovet av välutbildade kemister ökar ständigt. Kandidatprogrammet i kemi ger dig en bred kemikompetens med möjligheter till egna val under utbildningen. Dessutom får du verktyg för att utveckla ett analytiskt tänkande, vilket efterfrågas i arbetslivet.

Allt levande påverkas och styrs av kemiska reaktioner. Behovet av personer med goda kunskaper i kemi finns därför inte bara inom verksamheter som traditionellt förknippas med kemi, utan som kemist kan du arbeta inom en rad olika branscher. Miljövård är till exempel ett område där behovet av kemisk kunskap är stort. Andra arbetsområden som växer snabbt är sådana där kemi gränsar till biologi, medicin och fysik.

Arbetsområden

Du kan till exempel välja att arbeta på olika typer av kemiföretag, livsmedelsföretag eller analys- och synteslaboratorier, med såväl laborativt arbete som forskning och utveckling. Du kan också arbeta med naturvård och miljöskydd inom offentlig förvaltning eller den privata sektorn, eller fördjupa dig på forskarnivå.

Arbetsmarknaden för kemister är god, och kemist väntas vara ett bristyrke i framtiden.

Om utbildningen

De två första åren på programmet läser du grundläggande kurser i kemi och matematik, för att specialisera dig under det tredje året. Vi har ett brett utbud av kurser, alla starkt knutna till aktuell forskning inom kemi. Du har också möjlighet att kombinera din kemiutbildning med studier i andra ämnen.

Under år 2 kan man välja att utöka sin utbildning genom forskningsinriktningen kemi avancerat, man ingår då i en forskargrupp efter eget intresse. Möjligheter till vidare forskningsinriktade projekt är därefter möjlig..

Under år 3 kan specialiseringen Läkemedelskemi väljas där man läser mer organisk kemi och läkemedelskemi för att under termin 6 göra ett examensarbete inom ämnet. Detta leder till en kandidatexamen i läkemedelskemi

Kandidatprogrammet i kemi har en laborativ profil, vilket ger dig färdigheter som efterfrågas såväl i arbetslivet som inom forskningen. Efter avslutad utbildning kan du välja att fördjupa dina kunskaper på något av våra masterprogram i kemi, för att få ytterligare spetskompetens.

Innehåll

År 1

År 2

År 3

Utbildningen avslutas med ett examensarbete på 15 hp som är särskilt utformat för att du ska få god träning i att uttrycka dig vetenskapligt och populärvetenskapligt i tal och skrift.

Undervisningen

En stor del av undervisningen består av laborationer. Resten utgörs av föreläsningar, räkneövningar, grupparbeten och projektarbeten. En del av undervisningen sker i små grupper, och vid laborationerna arbetar du i grupp eller enskilt. Den schemabundna undervisningen omfattar ca 20 timmar i veckan. Kurslitteraturen är främst på engelska.

De flesta tentamina är skriftliga och du tenterar avsnitt som omfattar cirka en till två månaders studier.

Fortsatta studier

Efter kandidatexamen kan du välja att fördjupa dig genom att läsa en masterutbildning inom ämnesområdet kemi. Du kan även välja mellan ett flertal andra masterutbildningar inom angränsande ämnesområden.

Förberedande studier

En bra start på dina studier är att utnyttja den introduktionskurs inom kemi (GU-11600) som ges under två veckor innan höstterminen startar. Samtidigt som du friskar upp dina gymnasiekunskaper får du då också träffa dina blivande kurskamrater, inte bara under lektionerna utan också under diverse fritidsaktiviteter.

Mer information om programmet

https://cmb.gu.se/utbildning...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Fysik B, Kemi B, Matematik D eller Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13, undantag ges för Biologi B/2).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Per Martin Björemark, 031-786 9013, svlkemi@cmb.gu.se

Institution

Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Box 462
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 9 C

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?